El tribunal que està jutjant la primera època de la trama Gürtel (1999-2005) ha fixat per al proper 20 d'abril la compareixença com a testimoni de l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre que va ser cridada a declarar no per la seva condició política sinó pel fraccionament de contractes a la Comunitat de Madrid.

La setmana que ve està previst, a més, que testifiqui Francisco Esquivias Ferriz, exsecretari general de la Fundació Arpegio, empresa municipal la gestió de la qual investiga el jutge Eloy Velasco en una de les 14 peces del cas Púnica, que indaga també en un presumpte finançament irregular del PP madrileny en l'època d'Aguirre.

En la instrucció, Esquivias va ser interrogat per tres contractes amb l'empresa de la trama Gürtel MQM per a la presentació d'esdeveniments de la Comunitat de Madrid. En concret, un del 112 i un altre del projecte urbanístic de Arroyo Culebro, valorats en 13.000 i 6.000 euros.

Esquivias va explicar que aquestes factures es van pagar per ordre de l'exconseller Alberto López Viejo, un dels 37 acusats en el cas Gürtel; va dir que els anys que va estar en aquest càrrec van ser «lamentables» i que ell intentava deixar constància en els seus informes que la contractació de determinada empresa era per ordre d'aquesta conselleria.

Per a avui està citada com a testimoni Agathe Stimoli, gestora dels comptes a Suïssa de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que s'enfronta a 42 anys de presó, i a la qual va interrogar durant vuit hores a Berna el que va ser instructor d'aquesta causa, Pablo Ruz, que va preguntar a aquesta executiva de comptes sobre les visites que va fer l'extresorer Àngel Sanchís.