El parlament de Holyrood ha donat suport als plans de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, de celebrar un segon referèndum d'independència a Escòcia. La proposta ha estat aprovada aquest dimarts, un dia abans que s'activi el 'Brexit', gràcies als vots dels sis diputats dels Verds i als 63 del partit independentista escocès (SNP). Tot i que la 'premier' britànica, Theresa May, ha insistit que "no és el moment" per convocar un segon referèndum d'independència, Sturgeon creu que el calendari amb què treballa el govern britànic, que preveu definir els termes del 'Brexit' d'aquí a 18 mesos, casa amb el seu full de ruta i alerta que Londres no pot "imposar" el futur dels escocesos.

Sturgeon espera poder celebrar la consulta abans de la primavera del 2019, quan "les condicions del 'Brexit' i els efectes que pot tenir pels escocesos s'hagin aclarit". Un calendari que, segons va dir Sturgeon aquest dilluns després de reunir-se amb May a Glasgow, és el mateix amb què treballa el govern britànic i que, per tant, no tindria cap sentit rebutjar. "És difícil per la primera ministra mantenir una oposició racional al calendari del referèndum", va subratllar Sturgeon, assegurant que el govern britànic espera tenir clars els termes del 'Brexit' i les condicions dels nous acords pel que fa a comerç i immigració la tardor del 2018.Fins aleshores, alerta Sturgeon, els escocesos "no poden anar a la deriva, creuant els dits esperant el millor" mentre temen el 'Brexit dur' "que el govern conservador del Westminster sembla decidit a aplicar". "El futur d'Escòcia no pot ser imposat, sinó que l'han de decidir els escocesos".

"Les condicions del 2014 han canviat"Sturgeon ha subratllat en diverses ocasions que el context en què es va celebrar el darrer referèndum d'independència a Escòcia, el setembre del 2014, és ara completament diferent. "Les condicions del 2014 han canviat", ha alertat Sturgeon de nou, recordant que en aquella ocasió un 55% dels escocesos van votar a favor de seguir dins del Regne Unit però que arran del 'Brexit es poden veure "arrossegats fora de la UE i del mercat únic contra la seva voluntat".El juny passat, Escòcia va votar a favor de seguir dins la UE per un 62% al referèndum del 'Brexit'.May diu que "ara no és el moment"Per la seva banda, la 'premier' britànica va insistir dilluns durant la seva visita a Glasgow que "ara no és el moment per parlar d'un segon referèndum d'independència".

May va recordar a la seva homòloga escocesa que aquest dimecres el govern britànic activaria l'article 50 del Tractat de Lisboa, el que ha de formalitzar el 'Brexit'. "Ara és el moment de començar les negociacions per abandonar la UE" i "avançar tots plegats en la mateixa direcció per assegurar el millor acord possible pel conjunt del Regne Unit, incloent-hi Escòcia", va insistir May. La primera ministra britànica creu que, a més, "seria injust pels escocesos" haver de prendre "una decisió tan important sense tenir tota la informació necessària" ni saber les condicions del 'Brexit'.May també ha acusat l'SNP, el partit nacional escocès, d'estar "obsessionat amb la independència" i intentar "capgirar la veritat i distorsionar la realitat" per aconseguir el que va definir com "l'únic propòsit polític" de la formació de Nicola Sturgeon.

Durant la conferència del Partit Conservador escocès, que es va celebrar a Glasgow a principis de març, May es va mostrar partidària "d'estrènyer els llaços" entre les nacions que formen el Regne Unit i va assegurar ser "optimista" pel que fa al futur "conjunt" del país. Hores abans, Sturgeon, havia advertit May que no "sermonegés" els escocesos.