El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat avui que l'Estat invertirà 4.200 milions d'euros en infraestructures a Catalunya fins a 2020, pràcticament la meitat dels quals es destinaran a la xarxa de Rodalies, amb una inversió de prop de 1.900 milions aquest mandat i 4.000 fins a 2025.

En un acte sobre infraestructures a Barcelona, Rajoy ha explicat que Rodalies és "una de les grans prioritats" del Govern central, ja que és el servei més pròxim als ciutadans, perquè només a Catalunya l'utilitzen 400.000 persones cada dia.

La previsió de l'Executiu és destinar a la millora de Rodalies uns 4.000 milions d'euros d'aquí a 2025, un pla que es durà a terme en dues fases: una fins a 2020, amb una inversió estimada de 1.882 milions, i una altra en el quadrienni 2021-2015, amb 2.000 milions més.

Davant uns 500 empresaris i representants de diferents administracions i partits polítics, Rajoy ha garantit que aquest pla d'inversions serà "realista, viable i verificable en totes les etapes".

"Coordinarem el pla amb les diferents administracions. Som conscients de la necessitat de fer un esforç especial. Es farà i es complirà", ha assegurat.

L'altra gran aposta del Govern en matèria d'infraestructures ferroviàries, ha subratllat Rajoy, serà el Corredor Mediterrani, una "obra vertebradora" que permetrà connectar els principals nusos logístics, centres de producció ports i aeroports del Mediterrani.

Sobre això, ha avançat que els trams catalans del Corredor Mediterrani poden estar acabats en la primavera de l'any 2020.

Ha recordat que ja estan adjudicats gairebé tots els trams del Corredor Mediterrani a Catalunya i que aviat s'adjudicarà el de Castellbisbal-Vila-seca.

A més, segons Rajoy, la circulació en proves del tram entre Vandellòs-Tarragona, amb una inversió de 667 milions, es posarà en marxa en el primer trimestre de 2018.

Ha explicat també que la primera fase de la llançadora del Prat, amb 285 milions d'inversió, ja està en marxa i farà d'aquest aeroport un dels més ben connectats d'Europa.

Les inversions del Govern també es destinaran a aeroports, amb una inversió total de 240 milions fins a 2020, i a carreteres, amb 850 milions més, per a l'ampliació i millora de vies com l'N-240 o l'N-II, mentre que a ports es destinarà prop de 590 milions.

En total, ha assegurat Mariano Rajoy, la inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya arribarà als 4.200 milions entre aquest any i 2020.

Rajoy ha incidit en aquest acte amb empresaris en què les infraestructures són "un factor decisiu" per a la millora de la competitivitat de l'economia i per generar creixement, ocupació i millorar la qualitat de vida de les persones.

Ha recalcat, en aquest sentit, que les infraestructures espanyoles "són avui un motiu d'orgull" perquè són "de les millors d'Europa".

"A vegades no som conscients del que tenim i només prestem atenció a les carències", ha dit, a la vegada que ha assegurat que ara que Espanya ha superat el pitjor de la crisi i torna a créixer "podem donar un nou impuls a la inversió en infraestructures".

"Podrem fer més coses a mesura que l'economia consolidi la seva recuperació, a tot Espanya i també a Catalunya", ha indicat.

Rajoy ha posat èmfasi en la recuperació econòmica que ha experimentat el país després de la "crisi més greu" de la seva història i ha defensat les mesures que ha impulsat el Govern aquests últims anys per fer possible aquesta millora, amb reformes com la del sistema financer, el mercat laboral o el sector energètic

Ha afirmat, en aquest sentit, que en la sortida de la crisi a Espanya no hi ha d'haver "ni marxa enrere, ni fre, ni oblit en un moment decisiu", ja que, "si es fan les coses bé, s'obre la possibilitat d'una llarga etapa de creixement i prosperitat".

"No es pot fer marxa enrere en les reformes empreses, perquè desfer el camí de les reformes seria tant com desfer camí de recuperació", ha dit, deixant clar a més que "no es pot oblidar els qui pitjor ho van passar durant la crisi i als qui encara no ha arribat la recuperació".

A la trobada d'avui hi han assistit destacats directius i empresaris espanyols, com Florentino Pérez (ACS), Amancio López (Hotusa), José Luis Bonet (Cambra de Comerç d'Espanya), Alberto Palatchi (Pronovias), Miquel Valls (Cambra de Comerç de Barcelona), Joaquim Gay de Montellà (Foment del Treball) o Salvador Alemany (Abertis).

També han anat a la cita el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el delegat especial de l'Estat al consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet; i representants de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i altres administracions i partits polítics.