La lliura esterlina ha iniciat aquest dimecres la jornada a la baixa a l'espera que el governi britànic activés l'article 50 del Tractat de Lisboa, el que donarà inici a les negociacions amb Brussel·les pel Brexit.

La divisa britànica, que s'ha devaluat un 17% des de la vigília del referèndum del 23 de juny de 2016, es depreciava aquest matí un 0,4% respecte al dòlar, fins 1,24 dòlars, i un 0,2% enfront del euro, fins 1,149 euros. D'altra banda, la Borsa de Londres, les multinacionals es beneficien de la debilitat de la lliura, va arribar a pujar un 0,41% en la negociació d'avui, tot i que a les 09.10 GMT pujava tot just un 0,01%, fins a 7.344, 04 enters.

Els analistes preveuen una sessió agitada, en què el comportament de la lliura i dels mercats dependrà en bona mesura del contingut de la carta que l'ambaixador britànic davant la Unió Europea (UE), Tim Barrow, lliurarà al president del Consell Europeu, Donald Dusk.

Els inversors estan pendents del detall d'aquesta missiva i del to, conciliador o agressiu, que pugui haver expressat la primera ministra, Theresa May, al document, que ahir va rubricar a la seva residència de Downing Street. "Els detalls ho són tot", ha declarat l'analista de mercats de ETX Capital Neil Wilson. "Tindrem un llarg període de volatilitat de la lliura i dels actius del Regne Unit si el Govern s'embarca en unes negociacions desafiants", va afirmar.

L'analista va recordar que també existeix com a rerefons "la qüestió d'Escòcia i l'amenaça que es trenqui el Regne Unit", després que el Parlament escocès autoritzés aquest dimarts el govern autonòmic a demanar permís a Londres per celebrar un segon referèndum d'independència.

Wilson alertat a més que és possible que les plenes conseqüències del Brexit no hagin estat encara assimilades pels mercats de divises, el que portaria a la lliura continuar baixant en els propers mesos. "Crec que podríem arribar a una cotització de 1,10 dòlars", va pronosticar.