La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va comunicar al portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, que ha rebut l'acte d'execució de la sentència del Tribunal Suprem que el condemna a tretze mesos d'inhabilitació i que per tant queda apartat del seu escó i deixa de ser diputat. Homs va oferir una conferència de premsa per informar que Pastor li havia comunicat verbalment la seva baixa, l'escrit de la qual va rebre posteriorment de mans d'un uixer al seu despatx, que va procedir a desallotjar. Homs no podrà sol·licitar a la Mesa del Congrés la indemnització per cessament que cobren els diputats en sortir de la Cambra perquè no compleix un dels principals requisits, el d'haver ocupat l'escó durant un mínim de dos anys.

El representant del PDeCAT va comparèixer amb els seus companys de partit, d'ERC i també del PNB, i va destacar que ahir no s'«expulsava» del Congrés un diputat, sinó «milers i milers de catalans» que a través dels seus vots van dipositar en ell la seva confiança. Des del punt de vista personal, va assegurar que se sent «condemnat però feliç» perquè ha tingut l'«honor» de servir el procés independentista català, mantenint el seu compromís amb «el meu país i amb la seva gent» i, a més, fer-ho de manera «pacífica i democràtica».

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que la decisió d'apartar Homs del seu escó forma part dels «problemes democràtics de l'Estat espanyol» que està explicant en la seva gira pels Estats Units. «La inhabilitació de Francesc Homs arriba quan als Estats Units estem explicant quins són els problemes democràtics que hi ha a l'Estat espanyol per poder exercir un dret que aquí es valora molt, com és la llibertat d'opinió, d'expressió i el dret a decidir», va afegir. Per a Puigdemont, apartar «per les seves conviccions polítiques» Homs és «un cas insòlit i inèdit a la democràcia espanyola».