El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela va decidir que assumirà les competències del Parlament, controlat pels opositors, a causa de la persistència del «desacatament», un estatus que el Suprem va imposar l'any passat a l'Assemblea Nacional per l'incompliment de diverses sentències. «Mentre persisteixi la situació de desacatament i d'invalidesa de les actuacions de l'Assemblea Nacional, aquesta Sala Constitucional garantirà que les competències parlamentàries siguin exercides directament per aquesta sala o per l'òrgan que ella disposi, per vetllar per l'Estat de Dret», estableix una sentència d'aquesta Sala.

Aquesta decisió va sorgir en resposta a un recurs d'interpretació en què quatre advocades van demanar al Suprem analitzar l'abast d'un article constitucional i un altre de la Llei Orgànica d'Hidrocarburs. Aquests apartats estableixen que la constitució d'empreses mixtes «requerirà l'aprovació prèvia» de l'Assemblea, «per al que l'Executiu l'haurà d'informar de totes les circumstàncies pertinents a aquesta constitució i condicions, inclosos els avantatges especials previstos a favor de la República». No obstant això, el Suprem va resoldre que «no hi ha cap impediment» perquè l'Executiu constitueixi empreses mixtes.

L'Assemblea Nacional va acusar el president Nicolás Maduro d'haver donat un «cop d'Estat». «És un cop d'Estat, i vull que el món ens ajudi i els mitjans ens ajudin a dir-ho amb totes les lletres: a Veneçuela Nicolás Maduro ha donat un cop d'Estat», va afirmar el president de l'Assemblea Nacional, l'opositor Julio Borges. Així mateix, va anunciar que «davant d'aquest cop d'Estat», la Cambra no reconeix el Suprem.