El Tribunal Suprem ha establert en una sentència que la negativa del conductor a sotmetre's a una segona prova d'alcoholèmia, després de ser requerit per a això per l'agent de l'autoritat després d'haver donat positiu en el primer test, constitueix delicte. Aquesta conducta serà considerada com una negativa a sotmetre's a les proves legalment establertes per a la comprovació de la taxa d'alcoholèmia, penada per l'article 383 del Codi Penal amb entre 6 mesos i 1 any de presó.

La sentència -que compta amb vots particulars discrepants signats per 6 magistrats- destaca que els dos mesuraments d'alcohol s'han de considerar dues fases d'una única prova, i afegeix que la segona no és només garantia dels drets del conductor, sinó també del sistema, fet pel qual és obligatòria i no potestativa de l'afectat.

El Suprem ha confirmat la sentència del Jutjat Penal número 9 de Madrid, després ratificada per l'Audiència de Madrid, que va condemnar un conductor per tres delictes. La sentència va castigar la negativa a sotmetre's a una segona prova d'alcoholèmia amb 6 mesos de presó.