El governador de l'estratègica província de Kunduz, Assadullah Omarkhail, va denunciar que té informes que asseguren que els talibans estan intentant establir una aliança amb Rússia per combatre el sorgiment de grups afiliats a l'Estat Islàmic al nord de l'Afganistan. «Els terroristes estan intentant convèncer Moscou perquè els ajudi amb fons, armes i entrenament amb l'objectiu de lluitar contra les milícies i les zones d'influència establertes per l'Estat Islàmic a diverses parts del país», va assegurar Omarkhail.

Rússia, que des de 2015 critica obertament la intervenció internacional a l'Afganistan i els mals resultats del govern afganès, està decidida a aturar l'EI després que, recentment, el grup anunciés la creació d'una nova milícia al nord del país, majoritàriament formada per combatents del Tadjikistan, estat que comparteix frontera amb l'Afganistan i que és clau per al corredor econòmic amb Rússia.

«Els combatents talibans estan equipats amb armes d'assalt d'última generació i armes pesades. A més, tenen diversos centres d'entrenament prop de la frontera amb el Tadjikistan, en una zona coneguda com Zangla», va explicar Imamuddin Quraishi, governador d'un dels districtes a Kunduz.

Fa anys que Rússia té un contingent militar entre el Tadjikistan i l'Afganistan per aconsellar el govern tadjik en matèria de seguretat. Fonts del Govern afganès van assegurar que diversos líders talibans s'han reunit amb assessors russos.