La Unió Europea (UE) va respondre al Regne Unit que només començarà a parlar de la seva futura relació quan es produeixin «suficients progressos» en la sortida d'aquest país del bloc, uns avenços que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va confiar que es puguin avaluar a la propera tardor. «Només quan hàgim aconseguit el suficient progrés en la retirada, podrem discutir el marc de la nostra futura relació. Començar converses paral·leles en tots els assumptes alhora, com va suggerir el Regne Unit, no passarà», va advertir Tusk.

El Consell va presentar l'esborrany de les directrius negociadores del Brexit, que ara començaran a debatre els Vint-i-set (sense el Regne Unit) i que està previst siguin adoptades el proper 29 d'abril en una cimera europea extraordinària a Brussel·les. El document fa una referència expressa a Gibraltar i destaca que, un cop el Regne Unit surti de la Unió, cap futur acord entre Brussel·les i Londres podrà aplicar-se al Penyal si no compta amb l'acord previ d'Espanya i el Regne Unit. La referència va ser interpretada a Brussel·les per molts mitjans com un reconeixement a Espanya.

Les directrius fixen els quatre àmbits que la UE vol començar a negociar en una primera fase, començant per la necessitat d'establir unes garanties «recíproques» per protegir els ciutadans europeus al Regne Unit i els britànics a la Unió, de manera que puguin seguir treballant, estudiant o gaudint d'assistència sanitària. Segons xifres de l'ONU, 3,3 milions d'europeus resideixen al Regne Unit i gairebé 1,2 milions de britànics habiten en un altre Estat membre de la Unió.

El document també considera la possibilitat de no aconseguir un acord en el termini de dos anys des de la notificació britànica, és a dir, el 29 de març de 2019, quan deixaran d'aplicar-se els tractats comunitaris al Regne Unit. Per a aquest cas, preveu que les negociacions poden buscar «solucions transitòries» per facilitar «ponts» cap al futur marc de relació. Encara que destaca que la UE «treballarà dur» per aconseguir un acord, el text deixa clar que també es prepararà «per resoldre la situació si les negociacions fracassen».

Petició formal d'Escòcia

Per part seva, el Govern escocès va demanar formalment al Regne Unit que permeti a la regió «triar el seu futur» davant el Brexit amb la convocatòria d'un segon referèndum d'independència, en una carta que va ser enviada a Downing Street.