Almenys 154 persones van morir i unes 200 van resultar ferides en una allau produïda pel creixement de tres rius al sud de Colòmbia, que va arrassar diversos barris de la ciutat de Mocoa, capital del departament de Putumayo.

El president del país, Juan Manuel Santos, va donar la xifra de víctimes des de Mocoa mateix, fins on es va desplaçar per supervisar les operacions d'auxili després de la tragèdia causada per un fort xàfec que divendres a la nit va fer desbordar els rius Mocoa, Sangoyaco i Mulatos.

En la seva declaració, Santos va dir que «desafortunadament, és possible que el nombre de víctimes augmenti» perquè hi ha molta gent encara desapareguda, si bé no va voler facilitar una xifra, ja que va assenyalar que encara s'estan fent recomptes.

«Encara no tenim el nombre de desapareguts, però la quantitat de morts, la rapidesa amb què ha crescut, ha estat impressionant. Això ens parteix el cor, i per això el que estem fent és anar a aquestes famílies i dir-los que som aquí», va afegir Santos.

Preguntat sobre si es pot descartar una nova allau, va dir que no és pot negar aquesta possibilitat, però va afirmar que pensen que «les pluges no seran tan intenses com les de divendres», la qual cosa limita la possibilitat que hi hagi més allaus.

«Feia més de 25 anys que no plovia de forma tan intensa, són fenòmens que se succeeixen cada molt temps», va afegir Santos, que va fer una crida a la calma.

En aquest sentit, va explicar que en aquests moments hi ha deu nens a Mocoa que estan sota l'autoritat de l'Institut Colombià de Benestar Familiar (ICBF) que encara no han trobat les seves famílies i es troben a la seu de l'entitat, on reben atenció.

Producte del canvi climàtic

El màxim dirigent del país va qualificar la catàstrofe com a «producte de la naturalesa», va atribuir-la al canvi climàtic i va destacar que divendres va ploure a Mocoa prop d'un 45% del que normalment plou en un mes. Així mateix, va detallar que la meitat del departament està sense llum, per la qual cosa les autoritats han disposat una sèrie de plantes perquè hi hagi accés a l'energia. Santos també va comentar que existeix un problema amb l'aigua potable, ja que les preses van ser destruïdes. Per això, el govern ha fet arribar 20 tancs carregats d'aigua a la ciutat.

La tragèdia a Mocoa es va produir divendres a la nit, quan un fort xàfec va augmentar el cabal dels rius Mocoa i dels seus afluents Sangoyaco i Mulatos, el desbordament dels quals va provocar una allau d'aigua i pedres que es va emportar tot el que va trobar al seu pas.

Per tal de fer front a la tragèdia, l'exèrcit colombià ha desplegat 1.120 efectius dels grups de rescat de l'Exèrcit i la Policia, amb l'objectiu d'atendre els damnificats i buscar els desapareguts. En aquests moments, a Mocoa hi ha 600 integrants de l'exèrcit, 150 membres del batalló d'enginyers militars experts en atenció d'emergències i desastres, 370 policies i un desplegament de quatre helicòpters de l'exèrcit, tres de la Policia Nacional i cinc avions de la Força Aèria Colombiana.

Per la seva banda, la Unió Europea també ha ofert la seva ajuda. El comissari europeu d'Ajuda Humanitària i Gestió de Crisis, Christos Stulianides, va afirmar ahir que Europa està preparada per ajudar a Colòmbia. «Seguim de ben a prop la situació. La UE està disposada a ajudar», va indicar Stylianides a través d'un missatge al seu compte de Twitter. «Els meus pensaments estan amb tots els afectats pels despreniments de terra a Colòmbia», va afegir.