Almenys 9 persones van morir i una vintena van resultar ferides en dues explosions ocorregudes aquest dilluns al metro de la ciutat russa de Sant Petersburg, que ja s'està investigant com un atemptat terrorista.

"Segons dades preliminars, després de l'explosió en el metro de Sant Petersburg nou persones han mort i més de 20 han resultat ferides, alguns de gravetat", segons un comunicat del servei de premsa del Comitè Nacional Antiterrorista de Rússia (CNA). Un portaveu del governador de la ciutat ha indicat que hi ha almenys 22 hospitalitzats.

Així mateix, el màxim òrgan en la lluita antiterrorista ha assenyalat que s'ha localitzat i neutralitzat un segon artefacte explosiu en l'estació de metro Ploshad Vosstania.

Per la seva banda, des de la Fiscalia General s'ha parlat ja de "atac terrorista". El portaveu de l'oficina del fiscal general, Aleksandr Kurennoi, ha declarat que ja s'està investigant el succeït.

"Farem tot el possible per aclarir els factors que van fer possible l'atac terrorista per evitar que tals casos es repeteixin en el futur", ha declarat el portaveu, segons recull l'agència Itar-Tass.

Mentrestant, el portaveu del governador de la ciutat, Andrei Kibitov, ha anunciat que tot el transport públic terrestre de Sant Petersburg funcionarà gratis aquest dilluns. Les autoritats han procedit al tancament de tota la xarxa de metro de la ciutat, la segona de Rússia, arran de l'explosió.

L'alcalde, Gueorgui Poltavchenko, ha instat a tots els habitants i visitants a estar "alerta" i mantenir una "actitud responsable" fins que s'aclareixi l'ocorregut.

Segons les dades ofertes fins ara pel Comitè Nacional Antiterrorista, "al voltant de les 14.40 (hora local), un artefacte ha explotat en un túnel entre Sennaya Ploshchad i l'Institut Tejnologicheski, en el metro de Sant Petersburg".

Les imatges difoses pels mitjans locals mostren una gran fumera en l'andana de Sennaya Ploshchad, danys en el vagó de metro i gent ferida. "Ha estat horrible", ha explicat Alexander, un testimoni, a l'agència de notícies Sputnik. "He vist com treien a gent del metro", ha afegit.

Putin no descarta l'atac terrorista

El president de Rússia, Vladimir Putin, que es trobava aquest dilluns a Sant Petersburg per reunir-se amb el seu homòleg bielorús, Aleksander Lukashenko, ha expressat les seves condolences a les famílies de les víctimes i ha indicat que, si bé les causes encara "no estan clares", estan valorant totes les opcions, inclòs el mòbil terrorista.

"Ja he parlat amb el portaveu dels nostres serveis especials. Estan tractant de determinar les causes", ha dit Putin. "Estem mirant totes les causes possibles, tant el terrorisme com un crim comú", ha indicat en declaracions als mitjans de comunicació russos.

Fonts citades per la televisió local Rossiya 24 han afirmat que l'origen de l'explosió és un artefacte que contenia metralla. La Fiscalia de Sant Petersburg ha anunciat en un comunicat l'inici d'una investigació en relació amb aquests fets.

Putin també ha expressat les seves condolences a les famílies de les víctimes i ha promès que "les autoritats de Sant Petersburg i, si és necessari, les autoritats federals, faran tot el que sigui necessari per recolzar-les".

Després de les explosions, les autoritats russes han optat per tancar el metre de Sant Petersburg. "A les 15:40 totes les estacions del metro han estat tancades tant per entrar com per sortir", ha explicat l'administració del metropolità de l'antiga capital tsarista.