El Govern britànic va descartar un hipotètic ús de la força militar per defensar Gibraltar, va assegurar un portaveu de la residència oficial del 10 de Downing Street, com havien suggerit algunes veus conservadores. «Això no passarà», va afegir la font, després de la polèmica generada en revelar-se les línies negociadores de la UE amb Londres, que indiquen que cap acord entre les parts podrà aplicar-se a Gibraltar sense un acord previ entre el Regne Unit i Espanya.

Arran d'aquesta línia de negociació, l'antic líder conservador Michael Howard va suggerir diumenge que la primera ministra, Theresa May, seria tan ferma amb Gibraltar com ho va ser Margaret Thatcher amb les Malvines, en enviar el 1982 una força militar per defensar-les de l'Argentina.

En aquest sentit, May va intentar dissipar les tensions sorgides assegurant que la seva postura per resoldre qualsevol disputa és «el diàleg». La primera ministra va reiterar la seva voluntat de «parlar» amb la Unió Europea (UE) per aconseguir el millor acord de sortida del bloc. «El que estem fent amb tots els països europeus a la UE és seure i parlar amb ells», va afirmar May.

Per altra banda, l'exministre britànic Norman Tebbit, pertanyent a l'ala més conservadora del partit de May, va suggerir a la primera ministra que rebi els líders independentistes catalans per fer veure a Espanya que està «jugant amb foc» en la qüestió de Gibraltar. «Si jo estigués en el número 10 de Downing Street, crec que faria saber a Madrid que em plantejo convidar a Londres líders del moviment independentista català, o fins i tot que estic pensant de portar a les Nacions Unides el seu desig d'independència», va escriure Tebbit en una columna publicada al diari The Daily Telegraph.

Per part seva, el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, va dir que «algú al Regne Unit està perdent els nervis» en relació amb Gibraltar.