Corea del Nord va llançar un nou míssil de mitjà abast hores abans de la cimera dels presidents dels EUA i la Xina centrada en els perillosos avenços del programa armamentístic de Pyongyang. La vigília de la reunió entre Donald Trump i Xi Jinping, el règim de Kim Jong-un va decidir disparar al Mar de l'Est (mar del Japó) el que sembla ser un míssil balístic Pukguksong-2 des Sinpo (costa oriental). El Govern de Seül, que segueix tècnicament en guerra amb el seu veí des de fa més de 70 anys, va titllar l'acció de violació «descarada» de les resolucions de l'ONU.

El míssil va volar uns 60 quilòmetres i va aconseguir una alçada màxima de 189 quilòmetres després d'un llançament realitzat aparentment amb un angle molt vertical que podia haver tingut com a objectiu mesurar el rendiment del mecanisme d'ejecció de la llançadora i dels motors del projectil.

Els avenços de Pyongyang en el terreny armamentístic s'han accelerat des de l'arribada de Kim Jong-un al poder, fa cinc anys, amb nous i millorats míssils i sistemes de llançament i també amb bombes atòmiques molt més potents, tot i que encara molt per sota de les capacitats dels Estats nuclears.

El Govern xinès va tornar a demanar prudència a totes les parts, sense condemnar directament l'última prova de Pyongyang, i va descartar que l'acció tingui cap tipus de «relació directa» amb el primer cara a cara entre Xi i Trump a Florida.