Forces militars dels EUA han llançat aquest divendres a la matinada desenes de míssils creuer contra un aeròdrom a Síria, el que suposa el primer atac directe americana contra el govern del president Baixar al-Assad des que va començar la guerra civil en aquest país, segons han informat diversos mitjans nord-americans. L'atac per part dels EUA es produeix després que aquest dimarts tingués lloc un bombardeig amb armes químiques en una localitat al nord de Síria, en què van morir més de 80 civils.

Desenes de míssils Tomahawk van ser disparats contra la base aèria de Shayrat, a la ciutat siriana d'Homs, des de la qual el Govern estatunidenc creu que van partir les aeronaus que van executar els atacs aeris, segons van apuntar fonts castrenses.

El govern de Donald Trump ha pres mesures de forma unilateral contra el govern sirià, a qui acusa de l'ús d'armes químiques, tot i les converses que s'estan duent a terme en el Consell de Seguretat de Nacions Unides.

El governador d'Homs titlla l'atac de "terrorisme internacional"

El governador de la província siriana d'Homs, Talal al Barazi, ha assenyalat que la base aèria siriana atacada pels Estats Units "juga un paper clau" en les operacions militars contra el grup gihadista Estat Islàmic. En declaracions a l'agència russa de notícies Sputnik, Al Barazi ha indicat que "l'Exèrcit sirià combat el terrorisme, especialment a l'est d'Homs", apuntant a "els progressos significatius assolits recentment".

"S'han alliberat camps gasístics, així com la ciutat de Palmira i els seus voltants", ha afirmat, sense fer referència al possible ús de la base com a lloc d'enlairament dels avions que van bombardejar dimarts Jan Sheijun.

Així mateix, ha titllat l'atac de "terrorisme internacional", detallant que "ha causat anys materials, però és d'hora per calibrar". "Això sí, i vull subratllar-ho, no ha afectat a l'esperit combatiu", ha reblat. Per la seva banda, fonts militars sirianes citades per la cadena de televisió estatal del país àrab han assegurat que l'atac ha causat baixes, sense donar més detalls.

Rússia alerta de "conseqüències negatives" de l'atac dels EUA a Síria

Minuts abans de l'ofensiva nord-americana, Rússia havia advertit als Estats Units de les "conseqüències negatives" que tindria una acció militar a Síria en resposta a l'atac químic. "Cal pensar en les conseqüències negatives. Tota la responsabilitat, si hi ha una acció militar, estarà sobre les espatlles d'aquells que l'iniciïn", va dir als periodistes l'ambaixador rus davant l'ONU, Vladimir Safronkov.

En Nacions Unides, els membres del Consell de Seguretat de l'ONU segueixen negociant una resolució en resposta a l'atac químic, però fins ara s'han mostrat molt dividits. La representant nord-americà, Nikki Haley, ja havia advertit durant la jornada anterior que el seu país podria prendre algun tipus de mesura unilateral si a l'ONU es mantenia el bloqueig.

Aquesta ha estat la primera ordre militar de Trump per fer ús de la força des que va arribar a la Casa Blanca, ja que altres operacions a Síria, Iemen i l'Iraq es van dur a terme sota autorització delegada als seus comandants.