El president dels Estats Units, Donald Trump, va informar alguns membres del Congrés que està avaluant una acció militar a Síria en resposta a l'atac químic perpetrat aquesta setmana. Segons la CNN, Trump no ha decidit cap moviment, però està analitzant les possibles opcions amb el seu secretari de Defensa, James Mattis.

El Pentàgon estudia des de fa temps opcions per atacar el potencial d'armes químiques de Síria i les ha presentat al Govern. Trump va suggerir dimecres que podria adoptar una postura més dura cap al règim del líder sirià, Bashar al-Assad, després de l'«inacceptable» atac químic. El president nord-americà va assegurar que l'atac ocorregut dimarts va tenir un «gran impacte» en ell, però va evitar precisar quina podria ser la seva resposta i tampoc va esmentar Rússia, país al qual el seu Departament d'Estat ha atribuït una responsabilitat moral pel succés.

En un altre ordre de coses, el republicà Devin Nunes, president del Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants dels Estats Units, va anunciar que s'inhibeix de la investigació sobre els suposats nexes entre Rússia i Trump que realitza el seu comitè, davant els dubtes ètics plantejats pel seu comportament.

«Crec que és el millor per al comitè i el Congrés que el legislador Mike Conaway, amb l'assistència dels també legisladors Trey Gowdy i Tom Rooney, assumeixin temporalment la investigació sobre Rússia mentre el comitè d'Ètica estudia l'assumpte», va explicar Nunes. Va assenyalar que continuarà complint «amb la resta de les responsabilitats com a president del comitè», i alhora va sol·licitar «parlar davant el comitè d'Ètica com més aviat millor per respondre a aquestes denúncies falses».

D'aquesta manera, el congressista va veure's superat per les pressions de demòcrates que havien demanat a Nunes que s'apartés de la investigació sobre les intromissions de Rússia a les eleccions dels Estats Units i els seus suposats vincles amb Trump, en considerar que les seves visions han estat influïdes per l'equip del governant.

Paral·lelament, els republicans van canviar les normes del Senat dels EUA per poder aprovar amb una majoria simple el candidat al Tribunal Suprem de Trump, en una mesura sense precedents adoptada després que els demòcrates bloquegessin en primera instància la seva confirmació. La mesura, coneguda com a «opció nuclear», elimina el mínim de 60 vots requerits fins ara per a la confirmació d'un jutge del Suprem.