Els Estats Units van bombardejar durant la nit, per ordre del seu president, Donald Trump, la base aèria siriana de Shayrat com a represàlia a l'atac amb armes químiques que va acabar amb la vida d'uns 80 civils dimarts, en la primera agressió directa dels EUA des que va començar la guerra civil. Les forces militars nord-americanes van llançar un total de 59 míssils de creuer des de dos dels seus vaixells militars ubicats al Mediterrani per delmar la capacitat de les forces aèries sirianes en aquesta base, des d'on la Casa Blanca creu que es va llançar l'atac químic, a la ciutat d'Homs, causant la mort d'almenys 4 militars sirians, entre ells un comandant de la Força Aèria.

«Dimarts el dictador sirià, Bashar al-Assad, va llançar un horrible atac químic contra civils innocents. Usant un agent nerviós mortal, Al-Assad va ofegar les vides d'homes, dones i nens indefensos. Va ser una mort lenta i brutal per a molts, fins i tot per a nadons preciosos, en aquest bàrbar atac», va apuntar el mandatari. Trump va assegurar que és «d'un vital interès de seguretat nacional» que els EUA «previnguin i persuadeixin de la propagació i l'ús d'armes químiques mortals», fet pel qual va adoptar mesures i va instar «les nacions civilitzades» a unir-se a l'objectiu de buscar la fi de la «matança i el vessament de sang» que viu Síria.

Trump va prendre la decisió de manera unilateral, sense fer cas de les advertències del Govern rus, que hores abans havia avisat la Casa Blanca des de l'ONU de «les conseqüències» que hauria d'afrontar la nació que optés per executar una resposta militar.

A més de les víctimes mortals confirmades, l'atac va produir desenes de ferits i va destruir gairebé completament la base aèria, que és la segona més important de les forces governamentals sirianes. En aquestes instal·lacions militars hi havia avions, armament de defensa aèria, habitatges d'oficials i un magatzem de combustibles.

L'agència oficial siriana va assegurar que almenys nou civils, entre ells quatre nens, van morir i altres set van resultar ferits en el bombardeig nord-americà. Les víctimes civils es trobarien als pobles d'Al Hamrat, Al Shayrat i Al Manzul, situats als voltants de la base àrea de Shayrat. L'agència va afegir que l'atac va causar també una gran destrucció en els habitatges d'aquests pobles de la província d'Homs.

El secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, va informar al secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, abans que es produís el bombardeig de la base aèria siriana de Shayrat. Stoltenberg va condemnar dimarts l'atac químic i va instar Síria a complir plenament la Convenció que prohibeix l'ús d'aquest tipus d'armament. El polític noruec va recordar que l'ús d'armes químiques, que comprenen «qualsevol agent químic que pugui causar la mort o danys permanents als humans», està prohibit per la Convenció d'Armes Químiques que Síria va signar el 2013.

Un avió no identificat va bombardejar de nou ahir la zona de la localitat siriana de Jan Shijún. L'avió va llançar un projectil en una zona a la carretera nacional al nord de Jan Shijún causant pèrdues materials, però sense baixes humanes.

Els EUA, preparats per fer més

Els Estats Units van assegurar que estan preparats per «fer més» a Síria després del seu primer atac contra el règim de Damasc, però van confiar que no sigui necessari. «Els Estats Units han fet un pas molt calculat. Estem preparats per fer més, però esperem que no sigui necessari», va dir l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Nikki Haley, en un discurs davant el Consell de Seguretat.

L'atac dels Estats Units contra una base aèria siriana va elevar la tensió en el conflicte i va portar el Govern d'Al-Assad a equiparar Washington amb els «terroristes», mentre que l'oposició va demanar que prossegueixi l'ofensiva contra el règim de Damasc.

El Govern sirià va condemnar l'atac de forma categòrica i va demanar un gest similar de la comunitat internacional respecte el que va considerar una «violació» de la seva sobirania, perpetrada al marge de la legislació internacional i sense l'autorització de l'ONU. Damasc va assenyalar que darrere dels successos de Jan Shijún està Washington «amb l'objectiu de justificar els atacs directes».