La Junta de Castella i Lleó va retirar la tutela dels seus dos fills bessons, nascuts el 14 de febrer a Burgos, a una dona de 64 anys que els va concebre mitjançant inseminació artificial als EUA, ja que a Espanya està prohibit, i perquè ja va perdre la custòdia d'una filla anterior que va gestar amb 58. Els serveis socials de la Junta tutelen des de dijous els bessons, nen i nena, de la dona de 64 anys, nascuda a Palacios de la Sierra (Burgos), en detectar «cert risc» per a la seguretat dels menors, segons fonts d'aquest departament.

La gerent de Serveis Socials de la Junta a Burgos, Maria Paniego, va explicar que van començar a supervisar el cas de la dona quan es van assabentar del naixement dels nens al febrer. La Junta ja li havia retirat la custòdia de la seva filla gran -que ara té sis anys- fa dos anys, després de detectar un cas de desemparament. La menor resideix ara fora d'Espanya, al Canadà, amb familiars de la mare.

En aquest últim embaràs, la dona va donar a llum a la Clínica privada Recoletas de Burgos després d'haver estat inseminada artificialment als Estats Units. Però ja li havien retirat la tutela d'una altra filla anterior per atenció deficient, segons els propis Serveis Socials de la Junta de Castella i Lleó.

Després de la nova gestació, en aquest cas de bessons, durant el temps que mare i fills van estar a l'hospital de Burgos els Serveis Socials es van coordinar amb el centre sanitari per avaluar si estava en condicions d'assumir la nova responsabilitat. Els informes dels tècnics de Protecció a la Infància i dels metges van determinar que la dona podia ocupar-se dels nens, però que necessitaria suport diari.