El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va afirmar que el seu país demanarà responsabilitats a aquells que causin «danys a innocents arreu del món». Pel que fa a Rússia, Tillerson va acusar el Kremlin de no evitar l'atac químic presumptament comès pel règim de Bashar al-Assad dimarts passat contra la localitat siriana de Jan Shijún, a la província septentrional d'Idleb, on almenys 87 persones van morir. «Rússia s'havia compromès a assegurar que els arsenals químics de Síria fossin destruïts, però no ho ha fet i això ha permès l'atac», va afirmar.

El secretari d'Estat nord-americà va fer aquestes declaracions durant una visita al mausoleu en memòria dels crims comesos pels nazis en la coneguda com a massacre de Santa Anna de Stazzema, una localitat situada a la província de Lucca, on van morir més de mig miler de persones el 1944. Tillerson va estar acompanyat pel ministre d'Exteriors d'Itàlia, Angelino Alfano, i l'alta representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, la italiana Federica Mogherini. «Aquest indret serà el lloc d'inspiració per a la nostra acció», va afirmar.

El secretari d'Estat dels EUA iniciarà avui la seva primera visita a Rússia, en la qual pressionarà el Kremlin perquè retiri el seu suport a Damasc, mentre Moscou li demanarà explicacions pel bombardeig contra Síria. «Els Estats Units han demostrat una completa manca de voluntat de cooperar a Síria i de tenir en compte els interessos i les preocupacions de Rússia», va dir Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin.

Un 57% dels nord-americans aprova la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de bombardejar una base aèria del règim sirià com a resposta a l'atac amb armes químiques de la setmana passada, però pocs volen veure el seu país implicat més profundament en aquest conflicte. Una enquesta del canal CBS News mostra que un 36% dels nord-americans es mostra en contra de l'atac, amb una minoria de només l'11% entre els que es declaren votants republicans.