Una fossa amb restes corresponents a un nombre encara no determinat de persones, assassinades el 1938 després de la seva fugida de la presó de la muntanya Ezkaba -coneguda com Fort de Sant Cristòfol o Fort de Alfonso XII- ha estat localitzada en el Concejo de Burutain (Navarra ), segons informa el Govern foral.

En el marc del Programa de Exhumacions del Govern de Navarra, la Societat de Ciències Aranzadi ha començat aquest matí les tasques de prospecció i localització de les restes enterrades en aquesta fossa.

La fugida del Fort de Sant Cristòfol, que durant la Guerra Civil va ser utilitzat com a presó política, és una de les majors evasions de la història d'Europa.

El 22 de maig de 1938 van escapar 795 dels prop de 2.500 presos que es trobaven reclosos en el fort i 211 van morir.

En els propers dies es procedirà a l'exhumació de les restes d'aquesta nova fossa, en una intervenció que compta amb l'autorització del servei de Patrimoni de la Institució Príncep de Viana.

Les indicacions d'un testimoni d'aquells fets, que era llavors un nen, han permès localitzar amb precisió el lloc de l'enterrament.

Per aquest motiu el Govern foral incideixi en la importància que, els qui van poder presenciar fets similars, comuniquin els seus testimonis per facilitar la troballa de noves fosses i poder, d'aquesta manera, donar resposta a famílies que porten tants anys esperant.

Aquesta actuació s'emmarca dins de les accions impulsades pel Govern de Navarra en l'àmbit de la memòria històrica amb l'objectiu de donar resposta a les reclamacions de veritat, justícia i reparació dels familiars de víctimes de la repressió de 1936.