El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va tornar a defensar l'actuació de la Fiscalia en el cas del Canal de Isabel II, negant que s'intentés obstaculitzar la investigació, com va assegurar el PSOE al Senat, que va demanar a Catalá que dimiteixi. El ministre va respondre en el ple del Senat a una pregunta del senador socialista Julián Rodríguez Esquerdo sobre els interessos que defensen en els casos de corrupció la Fiscalia General de l'Estat dirigida per José Manuel Maza i la Fiscalia Anticorrupció de Manuel Moix. Ho va fer en el dia en què es va conèixer que el ministre va enviar al novembre de 2016 un missatge de text a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, recentment detingut en l'anomenada operació Lezo per corrupció al Canal de Isabel II, en el qual li expressava el seu desig que es tanquessin «els embolics».

El senador socialista va dir al ministre que ha de dimitir ja -«marxi senyor Catalá» - i que han de ser apartats «avui mateix» dels seus càrrecs el fiscal general de l'Estat i el fiscal anticorrupció perquè «estan descomposant la justícia i la política», com demostra la seva intervenció en l'operació Lezo.

Després de comentar irònicament que el PP acaba de viure «una setmana de passió», Rodríguez va explicar que «noves ombres han caigut sobre el fiscal general (José Manuel Maza) i el fiscal anticorrupció (Manuel Moix)» durant l'operació per possible corrupció en el canal, en què va ser detingut Ignacio González.

«El seu fiscal favorit, Manuel Moix, un home seriós i bo segons diu Zaplana, va ordenar per escrit als fiscals encarregats de la investigació que impedissin escorcolls, tot això amb l'aval del fidel fiscal general», va relatar.

Per al senador socialista, que hi hagi «un partit corrupte al Govern, tal com diuen la policia, fiscals i jutges, i que nomena fiscals afins que intenten sabotejar escorcolls», amb «un ministre de Justícia que envia missatges encantadors dient 'Nacho, tant de bo es tanquin aviat els embolics '», és quelcom «indignant, immoral i vergonyós». Va concloure que Catalá, Maza i Moix «només compleixen les ordres del seu cap, que està a Sao Paulo» (en referència a Mariano Rajoy).

El ministre li va respondre que, com ja va informar la Fiscalia General, és «absolutament fals que s'hagi dut a terme cap obstaculització de l'activitat de la justícia, ni paralització, sinó només que hi va haver algunes discrepàncies». «L'única cosa certa és que el fiscal anticorrupció va posar de manifest que vincular una operació de l'any 2001 amb una altra que s'estava duent a terme que potser podria perjudicar la bona marxa de la investigació, com ell ha declarat», va afegir. Catalá va assegurar després de la sessió al Senat que el missatge que va enviar a González va ser de «cortesia i amabilitat».

Zoido admet un missatge

Paral·lelament, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va revelar al ple del Senat que Ignacio González també es va posar en contacte amb ell després del seu nomenament per felicitar-lo, igual que va succeir amb el ministre de Justícia. «Em va donar l'enhorabona però ni l'he vist ni he tingut l'oportunitat de fer-ho», va dir en resposta a les preguntes sobre la reunió que el seu número dos, el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va mantenir amb el germà del expresident de la Comunitat de Madrid.

Per altra banda, el jutge Eloy Velasco va decretar presó eludible sota fiança de 100.000 euros per a Ildefonso de Miguel, gerent del Canal de Isabel II fins al 2009 i que dilluns va ser detingut per la Guàrdia Civil.