Els incidents relacionats amb la islamofòbia es van duplicar a Espanya el 2016 respecte l'any anterior i van superar el mig miler, segons un informe de la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia (PCI), que va alertar de la situació «alarmant» a les xarxes socials. Amparo Sánchez, presidenta d'aquesta ONG, creada el 2011 per prevenir i condemnar les agressions contra els musulmans, va advertir que encara que a Espanya els atacs contra la comunitat musulmana «no estan tenint tanta repercussió», la islamofòbia està provocant un discurs d'odi que genera «alarma social» i es tradueix en una «estigmatització de l'Islam i dels musulmans».

Segons les xifres de l'informe, el 2016 es van produir 284 incidents contra musulmans en general i contra l'Islam, 81 contra dones, 57 contra mesquites, 23 contra nens, 31 contra refugiats i 34 contra activistes, i Sánchez va recordar que darrere d'aquests casos «hi ha persones que pateixen».

Per la seva banda, el secretari general de la PCI, Esteban Ibarra, va destacar la «inquietant» falta de legislació en la matèria i va criticar la complicitat institucional, ja que «ni en l'informe sobre delictes d'odi del Ministeri d'Interior es reflecteixen els fets islamòfobs».

En aquest sentit, va demanar a la Fiscalia que persegueixi les agressions contra la comunitat musulmana i que es sancionin de manera administrativa i civil perquè, segons va assenyalar, «la islamofòbia és la praxi més estesa de les accions d'intolerància a Espanya». Ibarra va reiterar que igual que la societat espanyola va acabar amb l'equació «tots els bascos són etarres», és el moment de dissociar musulmans amb terroristes i Islam amb guerra.

Aquest augment del rebuig a la comunitat islàmica té un reflex «alarmant» a les xarxes socials, segons la responsable de l'informe a mitjans digitals, Aurora Ali, qui es va queixar que se'ls atribueixi la condició de musulmans quan comentin crims i s'obvia quan són víctimes.

«Psicosi» a la població

«Hi ha campanyes de difusió generant psicosi i por a la població», va assenyalar Ali, qui també es va referir a l'existència a les xarxes socials de «comentaris islamòfobs», «impunitat contra els que atempten contra els musulmans» i «un moviment d'intolerància creixent».