Un dia després de la gran operació contra el gihadisme a Barcelona en la qual van ser detingudes nou persones, les forces de seguretat van fer dos arrestos a Ceuta i Alacant per col·laborar amb l'Estat Islàmic. Així, la Policia Nacional va detenir a Teulada (Alacant) un home, de 46 anys i nacionalitat egípcia, acusat d'estar integrat en l'Estat Islàmic (EI) i la missió principal del qual era proveir de refugi a Espanya terroristes que decidien abandonar Síria i l'Iraq. L'arrestat està acusat d'integració en l'organització terrorista EI, enaltiment del terrorisme i adoctrinament de l'ideari salafista gihadista.

Agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia han constatat que la tasca principal del detingut era la de facilitar el retorn de terroristes que havien decidit abandonar Síria i l'Iraq, proveint-los dels llocs necessaris de trànsit i refugi, fonamentalment a Espanya, així com ajudant-los en les tasques de documentació i obtenció de recursos econòmics.

Els investigadors havien comprovat que s'havia compromès recentment a portar una família des de Síria, on un dels seus membres hauria mort, per al que els facilitaria el desplaçament des de zona de conflicte a la frontera turca, i posteriorment els gestionaria la necessària documentació falsa de trànsit des de Turquia a Espanya.

Hores abans, la Policia Nacional va arrestar a Ceuta un ciutadà espanyol de 29 anys acusat de formar part de l'Estat Islàmic i constituir una peça essencial en el seu aparell de captació i adoctrinament. El presumpte gihadista utilitzava les xarxes socials amb l'objectiu de generar un relat d'odi amb la publicació de vídeos en què líders terroristes instaven a fer la gihad.

L'operació, que continua oberta, s'està desenvolupant sota la supervisió del magistrat Eloy Velasco, titular del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.