La Secció Segona de l'Audiència de Navarra va confirmar la conclusió de la fase d'instrucció de la suposada violació grupal dels passats Sanfermines, va decretar l'obertura de judici oral i va emplaçar el ministeri fiscal a què presenti en cinc dies el seu escrit d'acusació. D'altra banda, aquest tribunal va desestimar la petició d'arxiu de les actuacions sol·licitada per les defenses dels cinc empresonats per la suposada violació d'una jove madrilenya de 18 anys durant els passats sanfermines.

Les defenses al·legaven que no existia en aquest procediment prova de càrrec suficient contra els imputats, tot i que l'Audiència Navarra recorda en aquest sentit que l'existència d'indicis racionals de criminalitat ja va ser considerada en l'ordre de processament del 8 d'agost de 2016, confirmat per la Secció Primera el 16 de novembre.

Segons relata el jutge instructor del cas en l'ordre de processament, cap a les tres del matí del 7 de juliol un dels acusats va iniciar una conversa amb la jove abans que ell i els seus quatre amics l'acompanyessin cap al cotxe on ella tenia la intenció de dormir. En el camí, aprofitant que una veïna acabava d'obrir un portal, van agafar a la jove pels canells i la van obligar a entrar, envoltant-la.

Aprofitant la seva superioritat física i la impossibilitat d'ella de sol·licitar auxili o oposar-se a les seves pretensions, la van subjectar i el van obligar a realitzar diversos actes sexuals, que van ser gravats per un dels acusats.