L'esperat pla de reforma fiscal del president dels EUA, Donald Trump, presentat ahir inclou importants retallades d'impostos per a les empreses i reducció de trams per als treballadors, però no es van oferir detalls sobre com serà compensada la notable pèrdua d'ingressos més enllà que es pagarà «per ella sola» amb el creixement econòmic. «Es tracta de la major retallada d'impostos de la història», va destacar Steven Mnuchin, secretari del Tresor, en roda de premsa a la Casa Blanca, acompanyat per Gary Cohn, director del Consell Econòmic Nacional. Mnuchin va assenyalar que la proposta, de tot just un full, conté els «principis bàsics» i que els detalls seran debatuts més endavant.

Entre les mesures incloses hi ha la ja anunciada reducció del 35% actual a un 15% en l'impost als guanys corporatius, i un impost únic a la repatriació de beneficis de les grans empreses a l'estranger a una «taxa molt competitiva», però que Mnuchin va eludir concretar. «Esperem que bilions de dòlars a l'estranger tornin i siguin reinvertits aquí als EUA en béns de capital i creació d'ocupació», va explicar.

Els trams per als treballadors passarien de set a tres (10%, 25% i 35%), en l'esforç per simplificar la declaració d'impostos. A la pràctica significaria reduir el límit màxim des del 39,6% al 35%, i augmentaria el llindar per al pagament d'impostos per a les llars de 12.600 dòlars a 24.000 dòlars anuals d'ingressos.

Així mateix, s'eliminaria l'impost de successions, s'oferirien deduccions per a la cura de nens i es reduiria al 15% la taxa impositiva per a les companyies gestionades pel seu fundador, en un gest de complicitat a les petites i mitjanes empreses. Alhora, es retiraria la major part de les exempcions fiscals, excepte les relatives a l'habitatge, obres de caritat i plans de retir. «Estem decidits a moure això tan ràpid com puguem», va afegir.