La moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy, anunciada per Units Podem va néixer abocada al fracàs després del ràpid «cop de porta» amb què van respondre el PSOE i Ciutadans, encara que la formació líderada per Pablo Iglesias està decidida a tirar endavant, tot i que no tingui el suport de la resta de grups. No el necessiten, ja que segons el reglament del Congrés la moció de censura per exigir la responsabilitat política del Govern ha de ser proposada almenys per la desena part dels diputats, és a dir, 35, i Units Podem en té 67. Aquests números van donar peu al portaveu del PP, Rafael Hernando, per respondre: «A què esperen?, ja estan tardant», va assenyalar, després de convidar Podem a deixar de fer el «ridícul perquè Espanya» no està per «xarlotades» sinó per a «coses serioses».

De moment, només Compromís ha donat suport sense pal·liatius la iniciativa anunciada pel líder de Podem per fer fora Rajoy de la Moncloa i fins i tot ERC va posar condicions en avançar que només l'avalaria si es facilita el camí al referèndum a Catalunya; mentre el PDeCAT i el PNB van demanar més serietat a Podem.

Podem i les seves confluències van assegurar que davant la «greu situació institucional» és la seva «obligació ètica» fer tot el possible per acabar amb la «descomposició» i la situació d'«emergència democràtica» que ha provocat la corrupció del PP. Així ho van repetir en una roda de premsa al Congrés tant Iglesias com el líder d'IU, Alberto Garzón, i els portaveus d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i d'En Marea, Antón Gómez-Reino, després d'anunciar l'obertura d'una ronda de consultes amb altres partits i amb la societat civil per preparar aquesta moció de censura.

Poc abans d'aquesta roda de premsa s'havien posat en contacte amb alguns dels que pretenen que siguin els seus interlocutors. Iglesias va trucar el president de la gestora socialista, Javier Fernández, i va parlar després amb el seu portaveu, Mario Jiménez, amb la intenció de tancar una reunió; així com amb el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i el portaveu de Jueces para la Democracia, Ignacio González.

El PSOE només ha esperat uns minuts per respondre per boca del seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, que va acusar Iglesias d'actuar «amb la mateixa mala fe i falta de rigor» amb què fa un any va anunciar un govern de coalició i va acabar votant contra Pedro Sánchez. «Llavors ens va enganyar, ara no ens enganyarà, la resposta és no», contestava Hernando sentenciant al fracàs la moció de censura i criticant que Iglesias informés el president de la gestora només deu minuts abans de la roda de premsa.

Si alguna cosa ha aconseguit Podem una vegada més és que tot el PSOE, sense distinció entre els seus candidats, s'hagi regirat contra el que veuen com un intent d'Iglesias de colpejar-los i interferir en el seu procés de primàries.

A Podem ho van negar, tot assegurant que molt més important que la situació interna d'un partit és la situació del país, i tot i que van admetre que els ha sorprès la «virulència» amb què han reaccionat els socialistes, els van demanar que recapacitin. No obstant això, fonts de la direcció del partit van advertir que no «jugaran amb els temps del PSOE». Calculen que «d'aquí a unes setmanes», a mitjans de maig, podran presentar la moció de censura i només esperarien a que el PSOE tingués un nou secretari general si els socialistes els confirmen prèviament el seu suport a la moció. De moment, Podem no ha presentat candidat alternatiu a Rajoy -un altre dels requisits reglamentaris per formalitzar la moció- a l'espera de com transcorrin els seus contactes, però van dir que estan «disposats a tot».

Igual que el PSOE, Ciutadans no va tenir dubtes: no avalaran «cap número de circ» com els que acostuma a protagonitzar Podem, segons el secretari general del partit, José Manuel Villegas, que va assegurar que els problemes d'Espanya no es resolen «fent president, vicepresident o ministre d'Interior Pablo Iglesias».

La resposta catalana

El portaveu d'Esquerra, Joan Tardà, va confirmar que només donaran suport a una moció de censura contra Rajoy si els garanteixen que no es posaran impediments al referèndum sobiranista a Catalunya. I des del PDeCAT, el seu portaveu, Carles Campuzano, va respondre que parlaran amb Units Podem, però va exigir serietat i concreció. «Està bé viure en sorpresa permanent, però cal ser seriosos i rigorosos», va afegir.