La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, va apel·lar a l'honestedat davant els casos que «avergonyeixen» els partits polítics i es va reivindicar com a líder de la regeneració democràtica a la Comunitat de Madrid, on «el temps dels corruptes ha arribat al seu final». «La corrupció és incompatible amb la democràcia, i el temps dels corruptes ha arribat al seu final a la Comunitat de Madrid», va assegurar la presidenta autonòmica en el seu discurs amb motiu del Dos de Maig, després d'entregar les Medalles i Condecoracions de la Comunitat.

Cifuentes va lamentar els dies «convulsos» que viu la política i el PP de l'autonomia, en referència al cas Lezo i la detenció del seu predecessor en el càrrec, Ignacio González. «Estan passant moltes coses que ens avergonyeixen i que tots condemnem, a les que hem de fer front apel·lant a aquests valors que encarnen els premiats. Perquè l'honestedat, el compromís, el talent i l'esforç són el més eficaç antídot davant de les conductes que vulneren la llei, i davant les dificultats de cada dia», va destacar.

La presidenta madrilenya va reafirmar el seu «ferm» compromís, el del seu Govern i el de tots els partits polítics que representen els madrilenys amb la defensa d'aquests valors. «Perquè el compromís ètic i la defensa de la legalitat ens concerneix a tots, per sobre de sigles i ideologies», va afegir.

«Que ningú en tingui el més mínim dubte que, encara amb totes les dificultats, riscos i disgustos que hem d'afrontar, seguirem liderant el camí de regeneració democràtica iniciat», va assegurar. I com que la corrupció «afecta nombrosos partits i institucions en una o altra mesura», va instar «tothom» a ser implacable amb ella. «És el més gran favor que podem fer a la nostra democràcia», va afirmar.

Més de 200 anys després del Dos de Maig de 1808, Cifuentes va apel·lar al llegat que van deixar aquells herois anònims, un «exemple de dignitat, d'orgull, d'enteresa i d'honor» de persones que es van aixecar en armes no per ser madrilenys, castellans, andalusos, catalans, o de qualsevol altra regió, sinó «senzillament per ser espanyols, i per defensar el sentiment comú i indeslligable que ens uneix a tots com a nació».

Reunió pactada

Per altra banda, la secretària general del PSOE, M. Sara Hernández, va anunciar que el seu partit ja s'ha citat amb el grup de Ciutadans (Cs) a la Comunitat de Madrid per iniciar una ronda de contactes per buscar «una alternativa de govern» a l'autonomia. «Des de la serietat, la responsabilitat i amb un document d'alternatives sobre la taula» es produirà aquesta trobada, que segons Hernández està acordada amb la Secretaria d'Organització de Cs. «Hem fet una crida i ho hem quadrat», va explicar.

En un altre ordre de coses, Podem ha convocat una mobilització a la Puerta del Sol per al dissabte 20 de maig, vigília de les primàries del PSOE, a favor de la moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy, i la presidenta de Madrid davant els últims casos de corrupció, com l'operació Lezo. Podem va assegurar que la «moció ciutadana» és «urgent i necessària» per «defensar la democràcia i les institucions de la màfia».