La República Txeca afronta una situació d'incertesa política a sis mesos de les legislatives, després de la dimissió del Govern anunciada pel primer ministre, el socialdemòcrata Bohuslav Sobotka, després d'un conflicte amb el seu ministre de Finances i principal rival, Andrej Babis. Sobotka havia expressat amb anterioritat sospites que Babis, el segon home més ric del país, havia evadit impostos en el passat i va posar en dubte fins i tot la procedència de la seva fortuna.

Aquestes acusacions reflecteixen la tensió existent dins de la coalició formada per socialdemòcrates, democristians i populistes, i l'ansietat davant les properes eleccions, en les quals Babis, batejat per alguns analistes com el «Berlusconi txec», lidera les enquestes. «Segons el meu parer, és insostenible que el ministre de Finances sigui incapaç de demostrar clarament l'origen del seu patrimoni i si va pagar impostos pels seus ingressos», va dir Sobotka.

El primer ministre va exposar que la dimissió donarà a la coalició l'oportunitat de formar un nou Govern, però en aquest cas sense Babis.