El president de Rússia, Vladímir Putin, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van reprendre el diàleg amb la seva primera reunió bilateral en dos anys, encara que va quedar palès que el conflicte d'Ucraïna segueix sent el gran escull per rellançar les seves relacions. «Està clar que la cooperació bilateral s'ha frenat i de vegades no ens movem del lloc, però sempre hem de mantenir el diàleg», va explicar Merkel en la roda de premsa conjunta amb Putin, per de seguida destacar que la solució del conflicte d'Ucraïna és indispensable per normalitzar del tot les relacions.

Les sancions europees contra Rússia per la seva ingerència a Ucraïna, va destacar la cencellera alemanya, s'aixecaran només «quan es compleixin els Acords de Minsk» per a la solució d'aquest conflicte separatista. I la posició d'Alemanya respecte a qui té responsabilitat en el fet que «no hi hagi progressos» en aquest assumpte coincideix amb la de Kíev, el que fa difícil pensar en una veritable reconciliació llevat que el Kremlin renunciï al seu incondicional suport als rebels.

Merkel va avalar la postura del Govern ucraïnès quant a l'ordre en què s'han de complir els punts del pla de pau acordat a la capital bielorussa al febrer de 2015. «Volem garantir que Ucraïna accedeixi al control de la seva frontera estatal amb Rússia i després que s'impulsi la solució política que apunta a la celebració d'eleccions locals» i la concessió d'un estatut d'autogovern als territoris insurgents, va explicar Merkel.

Moscou, per contra, insisteix que tots aquests punts s'han de posar en pràctica de forma simultània. Amb tot, i malgrat que interpreten de forma molt diferent el document, els dos líders van coincidir que no hi ha necessitat d'elaborar un nou acord de pau i que l'important és complir amb el ja signat. El cap del Kremlin va reiterar la seva postura que el conflicte a l'est d'Ucraïna és «en primer lloc, resultat del cop d'Estat a Kíev» al febrer de 2014, en la coneguda com la Revolució del Maidan. Putin va afegir que «ningú va escindir aquests territoris, sinó que ho fan les autoritats ucraïneses amb tot tipus de bloquejos».