La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar el projecte legislatiu per derogar i substituir l'actual llei sanitària, impulsada per Barack Obama, en un primer pas perquè el president Donald Trump compleixi una de les seves promeses de campanya més destacades després de dos intents fallits el mes passat. Els republicans van sumar 217 vots, un més del mínim requerit per fer avançar la legislació, i van aconseguir aprovar el text que ara passa a mans del Senat, on s'espera que sigui sotmès a nombroses modificacions i passi per un complex camí per a la seva aprovació.

Victòria simbòlica

La votació a la cambra baixa -on tots els demòcrates van votar en contra al costat de 20 republicans- va ser més una victòria simbòlica que real per a Trump, qui havia patit un estrepitós fracàs fa diverses setmanes quan una versió prèvia de la llei no va aconseguir els vots suficients entre la seva pròpia bancada. Els ultraconservadors del Caucus de la Llibertat es van negar a acceptar la primera proposta, ja que, segons el seu parer, no contenia prou canvis respecte l'estipulat per la llei d'Obama, i han passat les últimes setmanes redactant esmenes que podrien aconseguir aquesta majoria ajustada.

Per altra banda, Trump es reunirà amb el papa Francesc en la seva primera gira a l'exterior a finals de maig, que iniciarà a l'Aràbia Saudita per crear una aliança antiterrorista amb els seus «aliats musulmans» i inclourà també Israel i les cimeres de l'OTAN i el G7. La Casa Blanca va anunciar que la gira, la primera del magnat des que va assumir la Presidència, començarà així a l'Aràbia Saudita i continuarà per Israel i el Vaticà.