L'aprovació dels Pressupostos, pendent del vot de Nueva Canarias

Un històric empat a 175 diputats provoca que els Comptes superin el tràmit de les esmenes a la totalitat

05.05.2017 | 07:09

El projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 va superar per la mínima el seu primer obstacle, les set esmenes a la totalitat, i avança en la seva tramitació a la recerca d'un vot addicional, imprescindible per a la seva aprovació, amb totes les mirades posades en Nueva Canarias. Els dos dies de debat al Congrés dels Diputats sobre les set esmenes de devolució als Pressupostos -presentades per PSOE, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, ERC, PDeCAT, Compromís, EH Bildu i Nueva Canarias- van acabar amb un empat tècnic a 175 diputats que les va fer decaure.

Aquest insòlit empat -la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va assegurar no recordar si havia passat amb anterioritat- va suposar repetir en tres ocasions la votació, totes amb el mateix resultat. El projecte pressupostari segueix així endavant gràcies als 175 vots del PP, Ciutadans, PNB, CC, UPN i Foro Asturias, tot i que el Govern necessitarà un més per aprovar els comptes després del tràmit d'esmenes parcials, que comença avui amb la finalització del termini per presentar les propostes.

De cara a la recerca d'aquest vot addicional, totes les mirades estan posades en el diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, tot i que va defensar una esmena a la totalitat i va assegurar que «el famós diputat 176 no és el que els parla, és vostè (en referència al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro), del qual depèn que prosperi o no el pressupost».

Montoro, per part seva, va reiterar la seva disposició a arribar a aquest acord després que Quevedo l'instés a revertir el «càstig mil milionari» que pateix Canàries. També, el president del Govern, Mariano Rajoy, va destacar que intentarà aconseguir el major nombre de suports per a l'aprovació definitiva i en el mateix sentit, la ministra de Treball, Fátima Báñez, va demanar «compromís» a totes les forces polítiques.


«Milers» d'esmenes parcials

No obstant això, el grup parlamentari socialista va anunciar que presentarà «milers» d'esmenes parcials amb «serietat i rigor» per «donar la volta» als Comptes i garantir que siguin justos, solidaris i amb un creixement econòmic igual.  De fet, el PSOE presentarà una esmena dirigida a suspendre l'actual índex de revalorització de les pensions perquè pugin d'acord amb l'IPC i una altra per augmentar les pensions de viduïtat. Units Podem-En Comú Podem-En Marea treballaran per corregir principalment les inversions en infraestructures després de criticar que els pressupostos «condemnen» a la «misèria» les classes més populars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy haurà de comparèixer al Congrés pel finançament il·legal del PP

Rajoy haurà de comparèixer al Congrés pel finançament il·legal del PP

PSOE i Podem han presentat la petició a la diputació permanent i el PNB li donarà suport

Localitzen el cos del menor desaparegut en el riu Cabriel a València

Localitzen el cos del menor desaparegut en el riu Cabriel a València

El petit d'11 anys, que es va llançar en un matalàs inflable, estava a 500 metres d'on es va...

Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

La dona que es nega a entregar els seus fills a l'exmarit condemnat per maltractar-la torna a casa...

Carrascosa torna a València vuit anys després

Carrascosa torna a València vuit anys després

María José Carrascosa, l'advocada espanyola que va passar vuit anys a la presó a Nova Jersey...

La Xunta tindrà la tutela del nadó que el pare es va endur després de matar la sogra

La Conselleria de Política Social de la Xunta, a través de la Direcció...

Enllaços recomanats: Premis cinema