El rumor que el candidat socioliberal a la Presidència de França Emmanuel Macron va tenir un compte en un paradís fiscal per evadir impostos, estès per l'extrema dreta, va marcar la campanya un dia després del debat que el va enfrontar a Marine Le Pen. L'al·lusió de Le Pen durant el debat va amplificar el rumor, pel qual Macron va presentar una querella per falsificació i difusió de documents falsos destinats a influir en les eleccions, que al seu torn va motivar que la Fiscalia de París obrís una investigació preliminar.

Tot i que la denúncia no assenyala de manera directa Le Pen, l'equip de campanya de Macron està convençut que la seva rival vol alimentar aquest rumor com a últim recurs per eixugar l'ampli avantatge que el seu rival té en els sondejos de cara a la segona volta de diumenge. El candidat socioliberal va assegurar que és un clàssic de l'extrema dreta el fet de llançar una informació falsa a les xarxes socials per donar així a la seva candidata l'oportunitat d'utilitzar-lo.

«Espero que no coneguem que vostè té un compte offshore a les Bahames», li va dir Le Pen al seu rival durant el debat, poc després que el rumor hagués començat a difondre's a través de les xarxes socials. Macron va respondre que és ella qui té comptes pendents amb la justícia, en referència als llocs de treball presumptament ficticis al Parlament Europeu que investiguen els tribunals.

Però el rumor ja havia agafat forma i el candidat socioliberal va decidir combatre'l tant als tribunals com en el terreny mediàtic. Després de presentar la querella, el seu equip de campanya va difondre elements per desemmascarar el que van qualificar de «superxeria», mentre que, de forma sibil·lina, els seus rivals seguien alimentant el dubte.

Le Pen es va preguntar en una entrevista si «s'han a descobert coses d'Emmanuel Macron massa tard», alhora que mostrava la seva estranyesa pel fet que el seu rival, que va guanyar milions d'euros com a banquer, presentés un dels patrimonis més baixos d'entre els postulants a l'Elisi. Al mateix temps, la seva parella i vicepresident del seu partit, Louis Aliot, assegurava que «hi ha dues pàgines web nord-americanes que parlen d'un frau fiscal» del candidat socioliberal.

Van ser aquests webs, propers al president dels Estats Units, Donald Trump, els que van començar a difondre documents que, segons ells, mostraven que Macron havia obert un compte a les Illes Caiman (i no a Bahames, com va dir Le Pen) per evadir impostos. Aquests papers mostraven la signatura de l'ara candidat a l'Elisi, tot i que segons el seu equip de campanya suposen una falsificació. Per demostrar-ho, van difondre la comparativa entre la signatura atribuïda a Macron i una altra de real, procedent de la seva declaració de patrimoni. Al mateix temps, van encarregar un examen grafològic per determinar la falsedat d'aquesta rúbrica.

Macron i Le Pen van reivindicar els seus projectes diametrament oposats en els seus últims mítings de tancament de campanya. El candidat socioliberal va afirmar que «ho vam veure en el debat: el projecte del Front Nacional no proposa res. No té una proposta per al país».

Le Pen va assenyalar que dimecres a la nit es va erigir en «la portaveu de l'enuig del poble davant a l'abandonament en què se l'ha deixat». La dirigent, que en cas de victòria seria la primera dona a presidir França, va dir que representa «una majoria silenciosa» i va insistir que tancarà les fronteres per controlar els fluxos migratoris i imposarà taxes a les empreses que deslocalitzin les seves operacions i venguin aquests productes a França.