La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana Mónica Oltra demanat aquest divendres més transparència al govern espanyol per conèixer com és calcula la 'quota basca', que ha definit com "el Misteri de Fàtima". En roda de premsa i a preguntes dels mitjans sobre l'acord entre el govern espanyol i el d'Euskadi per a la millora de l'anomenada 'quota basca', Oltra ha mostrat preocupació perquè la postura de l'executiu de Rajoy és "arbitrària i partidista" i ha afegit el "profund rebuig" a una distribució territorial del finançament entesa de manera unilateral i amb la conjuntura "oportunista" de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) . La vicepresidenta valenciana ha dit que el seu govern no entrarà en una guerra entre territoris, "que és la política que està afavorint el govern espanyol", sinó que continuarà buscant aliances per trobar una solució comuna justa i equitativa per a un finançament suficient a tots els territoris.

Mónica Oltra ha insistit en la idea que "a qui munta un ciri se li tapa la boca amb diners de tots, sense comptar amb la resta" i que la igualtat a l'estat espanyol es trenca des del centre i no des de la perifèria, "quan el govern actua amb arbitrarietat amb els diners de tots".

La vicepresidenta valenciana ha afegit que amb l'acord sobre la 'quota basca', el País Valencià podria pràcticament doblar el seu pressupost i que cada valencià rebria 2.500 euros més de finançament.

"És obvi que una persona que viu a la Comunitat Valenciana no té les mateixes oportunitats, com es justifica des del govern espanyol aquest tractament desigual?", s'ha demanat Oltra, que ha lamentat que amb aquest finançament els valencians "no puguin sortir de l'espiral de pobresa" perquè una comunitat amb la renda per càpita per sobre de la mitjana, com Euskadi, rep diners per part d'una comunitat "pobra però que és pagadora" com és el País Valencià.

"És injust, el finançament s'ha de veure en el seu conjunt però s'ha de donar una solució, sobretot als que estem pitjor", ha reclamat la portaveu del Consell.

Sobre si hi ha diferents postures entre els membres del govern valencià sobre el concert basc, Oltra ha dit que el concert no està en qüestió per part de cap membre del Consell perquè és una figura reconeguda a la Constitució però que la 'quota basca' és "com el misteri de Fàtima" i que suposa "manca de transparència" perquè ningú no sap com es calcula. Al respecte ha insistit en la demanda de transparència en la distribució dels diners i en reclamar una solució global i amb criteris objectius al finançament de les autonomies amb règim comú.

Així mateix ha demanat explicacions al govern espanyol per un tractament "desigual" al País Valencià i si aquesta situació té "una explicació dins del marc constitucional" o si és arbitrari.