La candidatura de l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez va sorprendre amb el lliurament de 57.369 avals, només 5.213 menys dels 62.617 presentats per la presidenta andalusa,PSOE Pedro Sánchez Susana Díaz, i 16.000 més dels 41.338 que ell mateix va aconseguir a les primàries de 2014. Sánchez va superar així totes les expectatives i va frustrarels plans de Díaz d'«arrasar» en els suports per demostrar la seva fortalesa, mentre que el tercer candidat, Patxi López, va complir la seva paraula de no entrar en una «guerra d'avals» i va lliurar només 12.000 signatures, gairebé 3.000 més de les 9.368 exigides per participar en la competició, a manera de «matalàs de seguretat per si hi hagués algun problema de duplicitats».

Les dades, pendents de la seva verificació per part de la gestora, indiquen una forta mobilització, ja que suposarien que el 71,2 per cent dels 188.000 militants del PSOE ha avalat algun dels tres candidats, el doble que el 2014, quan van competir Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias. Aquesta mobilització extraordinària és la que està duent a pensar els «susanistes» que Sánchez podria haver «inflat» el seu nombre d'avals.

«Ni en els millors presagis pensàvem comptar amb prop de 60.000 avals», va reconèixer el secretari d'Organització dels socialistes navarresos, Santos Cerdán, després de lliurar a Ferraz 26 caixes plenes de signatures, acompanyat d'una vintena de militants de totes les federacions i representants de Joventuts Socialistes i de les plataformes de suport a Sánchez.

L'exsecretari general va admetre que està «aclaparat» per les mostres de suport rebudes durant la recollida d'avals per la seva candidatura a les primàries i va afegir que ara «comença el millor» per tornar a «aixecar» el seu partit.

Tot i que les 26 caixes d'avals que va lliurar la candidatura de Sánchez a Ferraz presagiava una xifra alta -davant de les 17 de caixes de Díaz i les sis de Patxi López, l'equip de la presidenta andalusa, encapçalat pel secretari general de les Joventuts Socialistes, Nino Torre, no va poder dissimular l'impacte que els va provocar la xifra d'avals de Sánchez. La pròpia Díaz va dir en un acte que la xifra de suports a la seva candidatura li sembla «espectacular» i es va mostrar prudent i respectuosa amb els presentats pels seus rivals.

«Avui comença tot»

En representació de Patxi López van acudir a la seu del PSOE el seu cap de campanya i exsecretari d'Organització del PSOE, Óscar López, i diversos responsables territorials de la seva candidatura. «Hi haurà qui entengui això com una meta volant, però és la graella de sortida, avui comença tot», va defensar López.

De les quatre federacions del PSOE amb major nombre de militants, Andalusia, Comunitat Valenciana, Madrid i Catalunya, la presidenta andalusa ha guanyat en avals l'exsecretari general a Andalusia i Madrid, mentre que aquest s'ha imposat a València i Catalunya.

Sánchez ha aconseguit que gairebé la meitat dels militants de la Comunitat Valenciana i Catalunya avalin la seva candidatura, mentre que a Andalusia només li han donat el seu suport uns 8.800 dels seus 45.000 afiliats, segons les dades per territoris.