El candidat socioliberal a la Presidència de França, Emmanuel Macron, va tancar amb tendència ascendent la campanya davant de la seva rival, la ultradretana Marine Le Pen, que sembla haver entrat en una espiral negativa. No només els sondejos semblen donar per segura la victòria de l'exministre d'Economia, sobretot després del debat televisat de dimecres, sinó que, a més, Macron veu com Le Pen no ha aconseguit capitalitzar els dubtes que generava el seu programa.

Els sondejos publicats ahir, últim dia en què la llei permet fer-ho, mostren que el debat ha donat un cop dur a l'aspirant ultradretana i ha consagrat l'avantatge ampli que des de la primera volta electoral auguraven a Macron. La diferència de 24 punts entre tots dos apareix com un abisme que ha arribat, fins i tot, a esquerdar la roca que semblava ser l'extrema dreta francesa al voltant de la seva campiona.

Primer va ser el seu pare i mentor, Jean-Marie Le Pen, que va assegurar que la candidata no havia estat a l'altura durant el cara a cara, i poc després la seva neboda Marion Maréchal-Le Pen va afirmar que, després d'aquell duel televisat, «si obté un 40%» dels vots a la segona volta, «ja seria una victòria».

L'aspirant de l'extrema dreta ha vist com la bona estrella amb què va afrontar la campanya ha anat desapareixent. Favorita per imposar-se a la primera volta d'abril des d'inicis d'any, les seves intencions de vot es van anar moderant a mesura que s'acostava el sufragi i va acabar segona, per darrere de Macron. Fins i tot un responsable del seu partit confessava que, si la campanya hagués durat una setmana més, hauria estat superada pel conservador François Fillon, del qual només la van separar mig milió de paperetes dels 37 milions que van votar.

Quelcom similar va succeir en la campanya per a la segona ronda, que va començar donant-se un bany de masses en una empresa en vaga a Amiens (nord de França) on Macron va ser escridassat el mateix dia. Però la va acabar amb l'altra cara de la moneda, ja que ahir, en l'últim dia de campanya, va ser ella qui va escoltar els xiulets i esbroncades d'un grup de manifestants després de visitar la catedral de Reims, a l'est del país. En dues setmanes, el somriure de Marine Le Pen per veure escridassat el seu rival es va tornar en el gest greu amb el qual va abandonar el temple per una porta del darrere, enmig de forts insults.

Els sondejos estableixen que Le Pen no ha sabut atreure a la seva candidatura els electors dels aspirants eliminats en el primer torn. Ni els seus gestos de complicitat a l'electorat conservador de Fillon, a qui va arribar a plagiar parts completes d'un discurs, ni els llançats al del radical d'esquerres Jean-Luc Mélenchon sembla que han fet efecte.

Les enquestes la situen per sota del 40% dels vots, després d'afegir als seus 7,5 milions de sufragis el 23% dels 7 milions de persones que van donar suport a Fillon i el 14% dels altres que ho van fer per Mélenchon.

Bon dia per a Macron

Tot el contrari que el seu oponent, que es va donar un bany de masses a Rodez i Tolosa, al sud de França, i que espera tranquil que els auguris dels sondejos cristal·litzin demà. La seva victòria sembla segura, tot i que l'anomenat Front Republicà, el qual apel·la a votar contra l'extrema dreta sigui qui sigui el rival, no ha gaudit del mateix vigor en aquesta ocasió del que va tenir el 2002, quan Jean-Marie Le Pen es va enfrontar al conservador Jacques Chirac. Els sondejos assenyalen que el candidat socioliberal, que va acabar amb 8,5 milions de sufragis a la primera volta, tindrà el suport del 45% dels votants de Fillon, el 54% dels de Mélenchon i el 72% dels del socialista Benoît Hamon.