Boko Haram allibera 82 de les noies segrestades a canvi d'activistes detinguts

?El govern suís, el Comitè Internacional de la Creu Roja i organitzacions no governamentals locals i internacionals han participat en les negociacions

08.05.2017 | 07:02

El grup gihadista nigerià Boko Haram va alliberar 82 noies de les gairebé 200 que mantenia segrestades des d'abril de 2014 a canvi d'alguns dels seus activistes detinguts per les autoritats. «Un total de 82 noies de Chibok han estat alliberades. Després de llargues negociacions, les nostres agències de seguretat han fet tornar les noies a canvi d'alguns sospitosos de Boko Haram en poder de les autoritats», va explicar el portaveu presidencial Garba Shehu, sense especificar el nombre de terroristes alliberats. S'espera que les nenes siguin rebudes pel president de Nigèria, Muhamadu Buhari.

El govern suís, el Comitè Internacional de la Creu Roja i organitzacions no governamentals locals i internacionals van participar en les negociacions que van conduir a l'alliberament de les nenes, va dir el portaveu. Les joves, alumnes d'una escola de secundària de la localitat nigeriana de Chibok, es troben a Banki, prop de la frontera entre Nigèria i Camerun.

El 14 d'abril de 2014, una desena de camionetes amb cinquanta terroristes armats va irrompre a la localitat de Chibok, al nord-est del país, calant foc a edificis públics i habitatges. Després d'estendre el caos, es van dirigir a l'escola residència de la població i van capturar les menors.

L'octubre passat, van ser alliberades 21 de les nenes i, al gener, una altra amb un nadó. Algunes de les aproximadament 57 nenes que en els següents dies van aconseguir escapar van alertar que les ostatges més joves patien fins a 15 violacions al dia i que els segrestadors les estaven obligant a convertir-se a l'Islam.

També van explicar que les amenaçaven amb degollar-les si es negaven a seguir les seves instruccions i altres, per la seva virginitat, van ser venudes per 2.000 naires (menys de 10 euros) o lliurades com a esposes a líders de la secta. Boko Haram va adquirir notorietat internacional, fins i tot abans de vendre's com una franquícia de l'Estat Islàmic (EI) a l'Àfrica, en declarar el seu propi califat islàmic al nord del país.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema