La conductora que diumenge va matar a la carretera que uneix Oliva i Dénia (València) dos ciclistes i va deixar ferits greus altres tres té antecedents policials per alcoholèmia i drogues, segons va explicar el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues. Va assenyalar que l'accident es va produir quan la dona, de 28 anys i que va donar positiu en el control d'alcoholèmia i drogues, va envair el carril contrari de la N-332 entre Oliva i Dénia, i va atropellar de cara un grup de sis ciclistes de Xàbia.

L'únic que va poder esquivar la conductora va ser el primer, mentre que dos dels seus companys, de 28 i 50 anys, van morir en el sinistre, i els altres tres van resultar ferits greus i van ser traslladats a diversos centres hospitalaris.

La conductora va ser detinguda i posada a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Gandia, que va ordenar presó provisional comunicada i sense fiança per a la jove, a la qual imputa dos delictes d'homicidi imprudent, tres delictes de lesions per imprudència greu i un delicte contra la seguretat viària.

Moragues va afirmar que hi va haver «un canvi de carril per part de la conductora», que circulava en sentit contrari al dels ciclistes, el que porta a pensar que va poder ser «una distracció o bé es va adormir al volant», encara que la causa del sinistre, va insistir, és «la ingesta d'alcohol i drogues».

Còctel explosiu

Va advertir que «alcohol i drogues al volant són un còctel explosiu i una arma letal», ja que «es perden reflexos, la conducció es fa més impetuosa, es té una sensació de risc diferent a la realitat i la perillositat augmenta». Va assegurar que la jove té «antecedents policials en matèria alcoholèmia i drogues», tot i que no els va detallar, i va lamentar que cap dels tres controls que hi havia a la zona de l'accident la detectés.

El delegat del Govern, qui tampoc va voler precisar la taxa d'alcohol que va donar la conductora, va assenyalar que durant el 2016 la Guàrdia Civil ha realitzat 525.000 controls alcoholèmia, i una mica més de 2.000 van acabar amb l'inici d'un procés penal per superar el límit màxim d'alcohol permès. Va afirmar que aquests controls són preventius i no recaptatoris, ja que el que es busca és que la gent que condueix «no posi en perill els altres».