El PP seguiria sent el partit més votat amb el 31,5 per cent dels vots, tot i que perd força i un punt i mig des de gener, alhora que la divisió interna per l'assemblea de Vistalegre sembla que passa factura a Podem, que cau dos punts i ja és superat pel PSOE, partit que recupera la segona plaça. Segons l'estimació de vot de l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), els populars continuen perdent suports i des de l'enquesta d'octubre s'han deixat ja tres punts.

El treball de camp de l'enquesta es va realitzar entre l'1 i el 8 d'abril passats, coincidint amb la dimissió del president murcià, Pedro Antonio Sánchez, però abans de la detenció i ingrés a la presó d'Ignacio González pel cas Lezo. A més de la baixada del PP, el baròmetre reflecteix una pujada d'1,3 punts per al PSOE, que obté un 19,9 per cent i torna a ser la segona força política superant Units Podem i les seves confluències, que cauen dos punts i es queden amb el 19,7 per cent dels sufragis.

Es tracta de la primera enquesta del CIS des de l'assemblea de Vistalegre II, en què van ser derrotades les tesis d'Íñigo Errejón i es va produir una profunda reestructuració del partit de Pablo Iglesias.

De l'altre costat, el gran «triomfador» d'aquesta enquesta és Ciutadans, el partit que més puja dels quatre grans, ja que obté 2,5 punts més que en el sondeig anterior i es col·loca en el 14,9 per cent dels vots. En cinquè lloc hi hauria ERC, que baixa una dècima i es queda en el 2,9 per cent, seguit de PDeCAT, que puja tres dècimes fins al 2 per cent, i el PNB, que baixa set dècimes i es queda en l'1,1 per cent, el mateix percentatge que obtindria Bildu, dues dècimes per sobre de l'anterior sondeig. Coalició Canària obtindria un 0,3 per cent, una dècima més que en l'anterior sondeig, elaborat en el mes de gener passat.

Tal com és habitual a tots els baròmetres del CIS, cap líder polític ni ministre del Govern arriba a l'aprovat. El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, segueix sent el líder polític més valorat pels ciutadans, amb una nota de 4,54 punts, molt per sobre de la que rep el president del Govern, Mariano Rajoy, amb una qualificació de 2,91 sobre deu.

Per darrere de Baldoví, els dirigents polítics més ben valorats són Xavier Domènech, d'En Comú Podem (4,27); Alberto Garzón, d'IU (4,26); i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, amb una nota de 4,25. Cap dels líders dels quatre grans partits apareix fins al cinquè lloc, que ocupa el socialista Javier Fernández, amb una nota de 4,12. Albert Rivera ocupa el setè lloc amb un 3,68, mentre que el de Podem, Pablo Iglesias, se situa en l'onzè, amb un 3 sobre deu, per davant de Rajoy, al lloc 13.

Els ministres suspenen

Entre els ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, és la més ben valorada, encara que no arriba al 4 sobre deu i es queda amb una nota de 3,79, seguida de qui l'ha substituït com a portaveu del Govern i ocupala cartera d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, amb 3,23. Al costat contrari de la llista hi ha, amb la pitjor nota, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb un 2,44.

Com a totes les enquestes, el CIS pregunta als espanyols per la conjuntura política i econòmica. La preocupació per l'atur ha arribat al seu nivell més baix des d'octubre de 2008, ja que és el principal problema per al 69,6 per cent dels ciutadans, el menor percentatge d'aquests gairebé nou anys.

També registra el seu punt més baix la descripció negativa de la situació econòmica, que veuen dolenta o molt dolenta un 55,7 per cent dels espanyols, el menor índex des de juny de 2008.

Tant el PSOE com Ciutadans van celebrar l'estimació de vot que els concedeix el CIS. El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, va expressar la «moderada satisfacció» del seu partit per la «remuntada clara i sostinguda» que està experimentant, i va destacar que ja és el tercer baròmetre en què puja en expectativa de vot. Des de Ciutadans, Albert Rivera va felicitar els seus diputats per un treball que els espanyols «estan valorant».