El president Donald Trump va destituir el director de l'FBI, James Comey. Per sorpresa, la Casa Blanca va anunciar la seva destitució fulminant després que aquest reconegués errors greus en el seu testimoni sota jurament davant el Comitè Judicial del Senat. La caiguda de Comey, elegit per Barack Obama i el mandat del qual acabava el 2023, intentava tapar l'escàndol que començava a obrir-se per la seva errònia declaració sobre uns fets que en plena campanya van causar un immens dany electoral de la candidata demòcrata Hillary Clinton.

En el seu testimoni sota jurament davant el Comitè Judicial del Senat, Comey va assenyalar que l'FBI havia trobat la tardor passada milers de correus de Huma Abedin, la mà dreta de Clinton, a l'ordinador del seu marit, Anthony Weiner. Aquesta troballa, segons aquest testimoni, va propiciar la reobertura de l'explosiva investigació pels emails enviats des del seu compte privat per l'exsecretària d'Estat.

Aquestes afirmacions, però, van resultar incorrectes i el propi FBI va haver de desmentir-les ahir en una carta pública. Els investigadors van determinar que Abedin només va reenviar ocasionalment alguns correus al seu marit, però molts menys dels milers que va dir Comey. Tampoc era una pràctica rutinària. I cap de les missives estava considerada llavors com a secreta, però posteriorment es va determinar que un petit nombre d'elles contenia informació classificada.

Aquest reconeixement d'un error majúscul en un cas altament explosiu suposava una bomba de rellotgeria per a Trump. Si el director de l'FBI havia faltat a la veritat sobre el motiu de la investigació, la seva reobertura, que Clinton va considerar letal per a la seva campanya, podia quedar en entredit. Davant la possibilitat d'un escàndol encara més gran, Trump va prendre la insòlita decisió de destituir Comey.

En un altre ordre de coses, el president dels Estats Units ha autoritzat proporcionar armes pesants a la principal milícia kurdosiriana, les Unitats de Protecció del Poble (IPG), per recuperar la ciutat siriana d'Al Raqa. La decisió de Trump pretén donar suport a l'operació de la principal milícia kurdosiriana, les Unitats de Protecció del Poble, integrades en les FSD per recuperar la ciutat d'Al Raqa, bastió del grup gihadista Estat Islàmic (EI). La decisió va en contra de l'opinió del Govern turc, ja que considera les IPG com una extensió de l'organització terrorista kurda que opera a Turquia.