L'exprimer ministre socialista Manuel Valls va anunciar la seva intenció de ser candidat a les eleccions legislatives de juny amb el nou partit del president electe, Emmanuel Macron, i no amb el Partit Socialista (PS), que considera que no té futur. «Els vells partits estan morint o estan morts», va destacar Valls. El que va ser primer ministre del cap de l'Estat sortint, François Hollande, fins al passat mes de desembre, va afirmar que coincideix amb «la major part» del programa electoral del vencedor de diumenge i que «avui l'essencial és donar una majoria àmplia i coherent a Emmanuel Macron perquè pugui governar».

Pel que fa al PS, va explicar que havia estat a la seva història, però «aquest Partit Socialista està mort» i «ha de superar-se». Va assenyalar que «no té sentit» que en una mateixa formació convisquin els que donen suport a la que ha estat la majoria governamental amb altres que opten per unir-se al líder de l'esquerra radical, Jean-Luc Mélenchon, i amb altres que «no saben on estan». Valls va precisar que, malgrat el seu anunci de presentar-se a les legislatives amb el partit de Macron, no ha tingut contacte amb ell.

En una primera reacció, el portaveu del president electe, Christophe Castaner, va assenyalar que el fet que «progressistes de la importància de Manuel Valls vulguin unir-se a nosaltres és una bona notícia». Però Castaner va afegir que per a poder presentar-se com a candidat de la República en Marxa haurà de passar pel procediment d'examen de la comissió nacional d'investidures, com tots els altres. «No es poden fer diferències pel passat d'un o altre», va justificar, abans d'insistir en la idea que «els privilegis han de quedar enrere».

En un altre ordre de coses, la diputada Marion Maréchal-Le Pen, neboda de la líder del partit ultradretà francès Front Nacional (FN), Marine Le Pen, va anunciar que ha decidit abandonar de manera temporal la vida política. «No renuncio definitivament al combat polític. No podria quedar-me indiferent davant el patiment dels meus compatriotes», va dir la jove, de 27 anys, sense especificar quant de temps estarà apartada de la política.

Maréchal-Le Pen, qui es va convertir el 2012 en la diputada més jove del país, deixa també el seu mandat de consellera regional a la regió Provença Alps Costa Blava. L'hereva política del clan Le Pen, mare d'una nena petita, desitja «canviar de vida» i endinsar-se al món de l'empresa privada.

Desacord amb alguns líders

Segons el diari Libération, la decisió de Maréchal Le Pen està motivada pel seu desacord amb la línia «esquerrana» en matèria econòmica impulsada pel vicepresident del partit, Florian Philippot. La neboda de la líder del Front Nacional encarnava l'ala més conservadora i catòlica del partit i és més pròxima a les idees polítiques del seu avi, el cofundador del partit Jean-Marie Le Pen.

Per altra banda, el cap del Govern, Mariano Rajoy, va parlar per telèfon amb el president electe de França i tots dos van quedar en reunir-se aviat i treballar de forma conjunta.