El ple del Congrés aprovarà avui la iniciativa del PSOE que demana al Govern un nou impuls de la Llei de Memòria Històrica i exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, ja que Units Podem finalment se sumarà a aquesta proposta, segons van confirmar fonts d'aquest grup parlamentari. La proposta es va debatre el passat dimarts al ple i, contra tot pronòstic, no va concitar el suport unànime dels partits d'esquerres, i des de llavors Podem i ERC han estat negociant amb el PSOE perquè accepti les seves esmenes.

Podem havia amenaçat d'abstenir-se en la votació si els socialistes no acceptaven les seves esmenes, encara que finalment ha decidit votar a favor del text tot i que els socialistes no han inclòs les propostes de la formació liderada per Pablo Iglesias.

De l'altra banda, el PP s'oposa també a la proposta en el seu conjunt, mentre que Ciutadans està disposat a avalar-la, sempre que els socialistes no acceptin les esmenes d'ERC i Podem, com fins ara així ha estat.

Amb la decisió de Podem coneguda ahir a la tarda, la iniciativa del PSOE podrà tirar endavant amb els vots d'aquestes dues formacions més els de Ciutadans. En qualsevol cas, es tracta d'una proposició no de llei, de manera que el Govern no està obligat legalment a complir-la.

A més de l'exhumació de les restes de Franco, la proposició no de llei dels socialistes reclama també a l'Executiu traslladar José Antonio Primo de Rivera a un lloc «no preeminent» de l'edifici. També demana l'elaboració d'un cens complet de les infraestructures realitzades amb treballs forçats per a col·locar plaques en memòria dels represaliats.