Les autoritats turques van criticat durament la decisió dels Estats Units de donar armament a les milícies kurdes de Síria que lluiten contra l'Estat Islàmic (EI) i el president, Recep Tayyip Erdogan, va prometre explicar en persona al seu homòleg nord-americà, Donald Trump, que aquesta mesura és un error. «La lluita contra l'EI no s'ha de transferir a una organització terrorista», va explicar Erdogan a Ankara.

«Comunicaré el 16 de maig al president Trump la nostra preocupació respecte les decisions preses. Desitjo que abandoni el més aviat possible aquest error», va assenyalar el mandatari turc sobre la data en què es reunirà a Washington amb el president dels Estats Units.

Ankara considera terrorista l'IPG (les milícies kurdo-sirianes Unitats de Protecció Popular) pels seus vincles amb el Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia, que també es troba a la llista d'organitzacions terroristes dels EUA i la Unió Europea. No obstant això, Washington considera l'IPG un aliat important en la lluita contra els gihadistes i per això ha decidit facilitar-li armament pesat.

«Volem creure que els nostres aliats triaran estar del nostre costat i no del d'una organització terrorista», va expressar Erdogan. El president turc va prometre que també posarà el tema a sobre de la taula en la propera reunió de caps d'Estat de l'OTAN, prevista per al proper 25 de maig a Brussel·les.

A part d'Erdogan, nombrosos alts càrrecs turcs van considerar «inacceptable» l'anunci de la Casa Blanca que Trump havia autoritzat «proveir als efectius kurds de les Forces de Síria Democràtica (FSD) del que sigui necessari per assegurar una clara victòria a AlRaqa», la capital de l'Estat Islàmic a Síria.

Turquia considera l'IPG, força dominant a les FSD, com una simple extensió del PKK. «Està fora de tota discussió acceptar intervencions que signifiquin de manera directa o indirecta un suport al PKK», va explicar per part seva el primer ministre turc, Binali Yildirim.