La República en Marxa (LRM), el partit del president electe de França, Emmanuel Macron, apostarà per cares desconegudes en el seu assalt a les legislatives de juny, i encara que no integrarà a les seves llistes l'exprimer ministre socialista Manuel Valls, no li farà competència a la seva circumscripció. El secretari general de LRM, Richard Ferrand, va ser interrogat amb insistència en una conferència de premsa sobre Valls, que es va oferir dimarts com a candidat a la nova agrupació de Macron en detriment del Partit Socialista (PS), amb el qual ha estat fins ara alcalde, diputat, ministre i primer ministre.

Incòmode per les contínues preguntes sobre el polític d'origen català, Ferrand va començar per destacar que La República en Marxa no acolliria Valls perquè incomplia un dels requisits que s'han imposat, en haver estat parlamentari en tres ocasions. No obstant això, en un gest de condescendència, va aclarir que no se li farà competència, el que significa que LRM descarta presentar un altre candidat a la circumscripció de l'exprimer ministre, la d'Essone (a la perifèria sud de París). «No tancarem la porta als nassos a un antic primer ministre que vol unir-se a nosaltres i ser útil», va afirmar el secretari general del partit de Macron

Valls -que té obert un expedient al PS que podria acabar amb la seva expulsió del partit- va reiterar la seva intenció de ser candidat pel partit de Macron al seu feu d'Essone, on va ser elegit a les passades legislatives. L'exprimer ministre ho faria fins i tot sense l'aval del partit del president electe, amb la idea de donar suport a la seva política. «Em presentaré sota els colors del progrés, en la línia de la majoria presidencial», va insistir.

El secretari general de la República en Marxa es va esplaiar sobre els criteris que han utilitzat per determinar les llistes d'aspirants a diputats i va assegurar que compleixen la regla de «la pluralitat» ideològica que s'imposa a la formació. Fins al moment, han escollit 428 candidats -el més jove té 24 anys i la més veterana 72- per als 577 escons de la cambra, que es disputaran en els comicis de l'11 i del 18 de juny. Els altres els anunciaran dimecres que ve, quan el Govern de Macron estigui format. Entre els ja coneguts hi ha 24 diputats socialistes sortints, i «nombroses» peticions d'altres han estat rebutjades.

Ferrand va assenyalar que algunes de les candidatures que falten per adjudicar es podrien atribuir a diputats conservadors del partit Els Republicans que es vulguin adherir al projecte presidencial. La meitat exacta dels candidats acceptats fins ara són dones i el 93% tenen una activitat professional.

La protesta de Bayrou

Per part seva, el líder centrista François Bayrou va denunciar la composició de les llistes del partit del president electe de França i va demanar que es corregeixin perquè incompleixen l'aliança entre tots dos. Bayrou -el suport del qual a Emmanuel Macron va ser un element clau per a la seva victòria de diumenge- va afirmar que les llistes divulgades no tenen el vistiplau de la seva formació, el MoDem, i que ha convocat una reunió del seu buró polític per a avui. L'exministre i actual alcalde de Pau va dir que espera que s'imposi la «raó».