El nou president francès, Emmanuel Macron, ha destacat aquest diumenge en la seva presa de possessió que rellançar el projecte europeu serà un dels principals objectius del seu mandat, perquè segons la seva opinió aquesta és la base perquè França pugui mantenir-se com a potència mundial i projectar-se al món.

Després d'assumir el càrrec de mans del seu predecessor, François Hollande, Macron ha assegurat que Europa "serà refundada i rellançada" perquè "protegeix i permet projectar al món" els valors de França.

Ha insistit que serà necessària "una Europa més eficaç, més democràtica, més política, perquè és un instrument de la potència i la sobirania" del seu país, i ha dit que treballarà per aconseguir-ho.

Macron considera que la seva victòria el passat dia 7 davant de Marine Le Pen és una mostra que els francesos han optat per "l'esperança i el poder de conquesta", i ha fet contínues al·lusions indirectes que el que representava la líder ultradretana era el replegament del país i la renúncia a la seva dimensió internacional.

Per això el seu missatge ha estat que "el món i Europa necessiten més que mai França, una França forta que porti alta la veu de la llibertat i de la solidaritat, d'una França que sàpiga inventar el futur".

Després d'assenyalar que en l'actualitat "tothom és un veí interdependent", ha avançat que en política internacional "França vetllarà per estar sempre del costat de la llibertat, dels drets humans" per "construir la pau de forma duradora".

Partint de la constatació que "des de fa dècades" França dubte de si mateixa i de les seves capacitats, el seu mandat estarà guiat per dues exigències: tornar als francesos la confiança en si mateixos - "un treball lent, exigent, però indispensable" - i convèncer-los que el país "porta dins seu tots els recursos per figurar en primera línia de les nacions".

"França només és forta si és pròspera" i "només és un model per al món quan és exemplar", ha afirmat Macron, qui ha posat èmfasi en no "cedir en res" del seu programa de reformes, començant per la flexibilització del mercat laboral que vol adoptar aquest mateix estiu per decret.

Al costat de les seves propostes liberals, ha assenyalat que "s'enfortirà la solidaritat nacional" per protegir els que "se senten oblidats" per la globalització.

Així ha estat el relleu al capdavant de l'estat francès

El discurs de Macron ha estat el moment amb major càrrega política de tot el cerimonial del traspàs de poders, que ha començat a les 10.00 del matí amb la seva arribada a l'Elisi on l'estava esperant Hollande, amb el qual han estat reunit una hora per a la transmissió dels codis de les armes nuclears i algunes altres informacions confidencials.

Després ha tingut lloc una seqüència pública amb la proclamació oficial dels resultats de la segona volta de les presidencials pel president del Consell Constitucional, Laurent Fabius, la recepció del collaret de Gran Mestre de l'Ordre Nacional de la Legió d'Honor i un homenatge a la bandera al jardí del palau, amb el soroll de fons de 21 salves de canó per marcar el moment.

Macron s'ha desplaçat a continuació per l'avinguda dels Camps Elisis fins l'Arc de Triomf, on ha rendit honors al monument al soldat desconegut, abans de prendre un bany de multituds amb el públic que hi havia acudit tot i la pluja intermitent.