Portugal va acomiadar ahir el papa Francesc amb un sentiment generalitzat entre els centenars de milers de fidels que va reunir al Santuari de Fàtima d'haver vist un pontífex molt proper a les persones i tocant de peus a terra.

Els devots que van acudir en peregrinació fins al santuari portuguès estaven motivats per la devoció a la Mare de Déu de Fàtima i el centenari de les aparicions marianes, però també per la il·lusió de veure en persona el papa Francesc.

Des de primera hora del matí, l'esplanada del recinte es va quedar petita davant els milers de pelegrins, 500.000 segons dades del Vaticà, que van seguir la missa oficiada pel pontífex argentí, molts d'ells des dels carrers adjacents davant la impossibilitat d'accedir.

Banderes de Vietnam, Corea del Sud, el Senegal, Xina, Brasil, Xile, Veneçuela, Espanya i molts altres països es barrejaven amb les portugueses, ondejades per la multitud, procedent de 55 països, que es va sumar a la celebració, seguida a tot el món.

El component religiós del Santuari de Fàtima s'engrandeix encara més a partir d'ahir com un dels referents de peregrinació més importants del món després de la canonització presidida aquest matí pel Papa dels germans Jacinta (1910-1920) i Francesc (1908-1919 ), dos dels pastorets que van veure la Verge fa cent anys, al costat de la seva cosina Lucía (1907-2005).

Els responsables d'algunes llibreries religioses de Fàtima preveuen que aquesta canonització, la primera que se celebra a Portugal, suposarà una empenta per a l'elaboració d'estudis i biografies sobre els nous sants.

Els reclams religiosos també es van convertir en un valor afegit de la visita papal, sobretot el «Rosari del Centenari», del qual se n'han elaborat 300.000 exemplars i que aquest matí ja estava esgotat.

El balanç no pot ser millor així mateix pel que fa als dispositius de seguretat i d'atenció al pelegrí desplegats per Portugal, amb 3.000 militars que van vetllar in situ per les persones que van arribar al santuari, i uns altres 3.000 repartits pels principals accessos al mateix.

«Estem molt orgullosos que no s'hagi registrat ni un sol incident», va dir Bruno Marques, portaveu de la Guàrdia Nacional Republicana, cos equivalent a la Guàrdia Civil espanyola. És més, «des de principi d'any no hi ha hagut ni un pelegrí ferit a les carreteres», va afegir, mentre recordava que el 2015 van morir cinc pelegrins després de ser atropellats.

A més dels efectius de l'Autoritat Nacional de Protecció Civil, els milers de pelegrins que aquests dies van acudir a Fàtima van estar auxiliats per 250 voluntaris de l'Orde de Malta, que des del mes d'abril s'han repartit per tot el país en llocs estratègics per atendre'ls.

«Som metges, infermers i fisioterapeutes que donem suport als pelegrins per si cal curar-los o fer-los algun massatge als peus», va explicar Manuel Vilaça, un dels voluntaris de l'Orde de Malta.

La imatge del Santuari de Fàtima presenta un aspecte renovat després de la visita de Francesc, amb l'entrada presidida per un rosari de 26 metres d'alçada, obra de l'artista portuguesa Joana Vasconcelos.

I perquè tots els pelegrins que vagin a Fàtima sàpiguen d'aquesta visita com a fita històrica, la ciutat ha col·locat una estàtua de grans dimensions amb forma de cor en homenatge al papa Francesc on posa: «Centenari de les Aparicions de Fàtima. Francesc 13 de maig 2017».

Serà un any rècord de visitants al santuari perquè les estimacions oficials apunten que al llarg d'aquest any rebrà vuit milions de pelegrins. Després de la visita del pontífex, el santuari va establir una programació d'esdeveniments que s'estendran fins al 13 d'octubre, data de l'última aparició de la Mare de Déu fa cent anys.