La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel i va deixar malferit el seu rival a les generals del setembre, el socialdemòcrata Martin Schulz. El Land (estat federat) més poblat i teòricament d'esquerres del país, tradicionalment dominat pel socialdemòcrata SPD, va fer fora del poder el partit que al gener va designar l'expresident del Parlament Europeu com a candidat teòricament capaç d'arrabassar a Merkel la Cancelleria.

La CDU, liderada al Land per Armin Laschet, va obtenir un 33,8% dels vots (amb un augment de gairebé 6 punts respecte el 2012), mentre que l'SPD de la cap del Govern regional, Hannelore Kraft, es va quedar en el 30,8%, amb una caiguda de 9 punts.

Kraft, en el càrrec des de 2010, va assumir la responsabilitat de la derrota, a la vora de les llàgrimes, i va dimitir del lideratge regional, alhora que Laschet era victorejat a la CDU com a artífex del canvi en un Land afectat per la desocupació i els desequilibris socials.

Els altres vencedors de la jornada van ser el Partit Liberal (FDP), que es va disparar com a tercera força amb un 12% dels suports, mentre que la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AFD) va aconseguir un sòlid 7,8% i l'accés a la càmera regional tretzena, del total de setze Länder del país.

Aquestes dues formacions minoritàries veuen reforçada l'aspiració d'aconseguir escons al Bundestag (Parlament federal), el que per a l'FDP implica el retorn a aquesta cambra després d'una legislatura de buit i per a la AFD una fita que fins ara no ha aconseguit cap partit del seu espectre.

Caiguda dels Verds

Els Verds, socis de coalició en el Land, van caure un 6,1% -amb un descens de 6 punts respecte el 2012- i van perpetuar així la mala ratxa que viuen, a cinc mesos de les eleccions generals. Els comicis en aquest Land eren el tercer i últim test a les urnes abans de les legislatives del 24 de setembre, en què Merkel buscarà la reelecció per a un quart mandat.

Per altra banda, el partit de Merkel avantatja en deu punts el Partit Socialdemòcrata que lidera Martin Schulz en intenció de vot de cara a les generals del setembre vinent, segons un sondeig difós ahir. Segons aquests pronòstics, publicats pel dominical del popular diari Bild, la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la líder alemanya i la seva agermanada Unió Socialcristiana de Baviera (CSU) arriben al 37%, un punt més que fa una setmana. L'SPD perd un punt i se situa ara en el 27%, la seva pitjor dada des que Schulz va ser designat com a nou líder i candidat del partit, a principis d'any.