La presidenta andalusa, Susana Díaz, marxarà si amb ella el PSOE no aconsegueix remuntar, segons va prometre en el debat amb els altres candidats, Patxi López i Pedro Sánchez, que la va assetjar amb la idea que l'abstenció a Mariano Rajoy ha estat el «pitjor dels errors». Una Díaz centrada en buscar cops contundents contra l'exsecretari general -«el teu problema no sóc jo, ets tu», li va arribar a dir- va acaparar l'ofensiva, mentre que ell va evitar més que ella el «cos a cos». Mentrestant, López va reivindicar el seu espai discrepant amb tots dos, però amb contínues apel·lacions a la unitat enmig del «foc creuat».

Des del principi, Susana Díaz, amb successives interrupcions a Sánchez, es va centrar a retreure-li les seves «batzegades» ideològiques, les seves derrotes electorals i el seu personalisme, al que ell va replicar que «per cop de volant, el que es va donar l'1 d'octubre d'esquenes als militants» (fent referència al dia en què va deixar de ser secretari general) i afirmant que «no es pot qüestionar diàriament el secretari general».

Sánchez, amb apel·lacions constants als afiliats, va plantejar que en aquestes primàries el que es dilucida és «o curar o cronificar l'abstenció a Rajoy» i va prometre que, si guanya el 21 de maig, el primer que farà serà exigir la seva dimissió. Díaz, que va defugir aprofundir en l'assumpte de l'abstenció, va dir que va ser una decisió «molt difícil» i «dolorosa», però que «l'arrel del problema són els 85 escons» en què es va quedar el PSOE liderat per Sánchez després les segones eleccions.

En el seu afany per situar Díaz en una posició pactista amb el PP, Sánchez li va recordar que ella és la candidata favorita dels votants populars, mentre que a ell el prefereixen els electors socialistes, segons reflecteixen «aclaparadorament els estudis sociològics».

Record a les derrotes de Sánchez

Després de retreure-li les seves derrotes electorals, Díaz va replicar que no creu que al PP li convingui una candidata que el «guanya per deu punts a Andalusia» i que més aviat és a Podem a qui interessa que Sánchez sigui de nou secretari general.

Un altre dels moments més tensos es va produir a compte del model territorial i dels canvis d'opinió de l'exsecretari general sobre Catalunya com a nació, que li van criticar els seus dos adversaris, fins al punt que López li va arribar a preguntar: «A veure, Pedro tu saps el que és nació?». Díaz es va acarnissar en aquest punt, acusant Sánchez de tenir «una visió per a cada dia de la setmana i fins i tot dinou, una per a cada comunitat i ciutat autònoma». Al contraatac, Sánchez va al·legarque ell defensa l'«Espanya nació de nacions que defensaven Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero», en què cal «reforçar i reconèixer una major pluralitat».

Patxi López va assenyalar que la seva candidatura representa un «projecte d'esquerres, sense complexos davant la dreta i, sobretot, d'unitat». i va coincidir amb Sánchez que l'abstenció va ser un error.