El president de França, Emmanuel Macron, va nomenar nou primer ministre Édouard Philippe, fins ara diputat a l'Assemblea Nacional pel partit conservador Els Republicans i alcalde de la ciutat portuària de Le Havre (nord del país). El secretari general de l'Elisi, Alexis Kohler, va ser l'encarregat d'anunciar que Macron havia triat Philippe, i que «li ha encarregat formar el nou Govern», que s'espera que es presenti avui abans de la celebració del primer Consell de Ministres, que serà demà.

El nou primer ministre francès es va reivindicar com un «home de dretes» en prendre el relleu al capdavant del Govern de la mà del fins ara cap de l'Executiu, el socialista Bernard Cazeneuve. En una breu compareixença després del traspàs de poders al palau de Matignon, seu del primer ministre, Philippe va agrair a Cazeneuve, d'origen normand com ell, la feina que ha fet en els seus sis mesos com a primer ministre i el seu sentit d'Estat, «que constitueix un exemple per a tothom».

Després de catalogar el seu antecessor com «un exemple de caràcter», el nou cap del Govern va recordar el seu gran mentor dins del partit conservador, el també exprimer ministre Alain Juppé, a més d'altres referents , com Leon Blum o el general Charles de Gaulle.

Reunió a Berlín

Per altra banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i Macron van mostrar la seva determinació per revitalitzar l'eix francoalemany per aconseguir una UE «més efectiva i protectora» i aprofundir la integració de l'eurozona. En la primera visita oficial del nou president francès a Berlín, tot just 24 hores després d'accedir al càrrec, els dos líders es van comprometre a posar-ho tot de la seva part per millorar la compenetració entre les dues capitals per, en paraules de Macron, aconseguir una «històrica nova fundació» de la Unió Europa.

«Necessitem una refundaciódel projecte europeu», va assegurar el president francès, que va considerar que perquè es doni aquest canvi cal primer «recompondre la confiança» de la «relació històrica» entre París i Berlín, mentre que Merkel va parlar de dotar el tàndem d'una «nova dinàmica» i d'un «nou impuls».

La cancellera va apostar per una relació «de plena confiança» que generi «una estreta cooperació» per al benestar dels dos països i va destacar que «els interessos d'Alemanya estan estretament lligats amb els de França».