El Congrés va fer el primer pas perquè tots els fills de dones assassinades per la violència masclista rebin una pensió d'orfandat, fins i tot aquells amb mares que no van cotitzar a la Seguretat Social i que ara no tenen reconegut aquest dret. Ho va fer en avalar per unanimitat la presa en consideració d'una proposició de llei del PSOE en què també es demana, per a aquells que sí que perceben aquesta prestació, un augment del 52% al 70% en el càlcul de la base reguladora de les mares.

Així s'assegura que els nens que van perdre les seves mares per la violència de gènere -169 des del 2013- rebin un mínim de 677 euros al mes, alhora que, en els casos en què la víctima tingués més d'un fill, s'aplicarà el 118% per cent de la base reguladora a repartir entre els menors.

Durant la defensa de la seva iniciativa, la diputada socialista Ángeles Álvarez va destacar que, tot i els avenços aconseguits, la realitat és que cada setmana s'incorpora a les estadístiques un nou orfe més del «terror masclista», però no obstant això més de la meitat es troba en situació de desemparament i desprotecció.

Això es dedueix del fet que el 20% de les dones assassinades tenien menys de 30 anys, fet pel qual les possibilitats que complissin els requisits de cotització -haver treballat 500 dies en els últims 5 anys- són mínimes, a la qual cosa se suma que una gran majoria van haver de deixar les seves ocupacions per les «estratègies de control dels violents».