El president dels EUA, Donald Trump, es va posar de nou a la defensiva davant d'una altra polèmica pels seus contactes amb Moscou en admetre que va compartir informació sobre terrorisme amb funcionaris russos perquè estava en el seu dret de fer-ho, davant de revelacions que va divulgar material classificat. Amb la controvèrsia per l'acomiadament del director de l'FBI, James Comey, que investigava la suposada ingerència russa en les eleccions de novembre als EUA, encara molt viva, ha esclatat una altra crisi a la Casa Blanca després d'una informació del diari The Washington Post que assegurava que Trump va compartir informació del més alt secret amb alts funcionaris del Kremlin.

Trump va rebre la setmana passada al Despatx Oval el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, i ahir va admetre a Twitter que va compartir amb ell informació sobre el grup terrorista Estat Islàmic, en emfatitzar que té el «dret absolut» de fer-ho. «Com a president, volia compartir amb Rússia, el que tinc el dret absolut de fer, fets relacionats amb el terrorisme i la seguretat de vol de les línies aèries», va tuitejar el mandatari. A més, va al·legar que ho va fer per «raons humanitàries», perquè vol que «Rússia intensifiqui la seva lluita contra l'EI i el terrorisme».

L'article del Post, corroborat després per altres mitjans nord-americans, revela que Trump va proporcionar a Lavrov informació relacionada amb la possibilitat que l'EI faci servir ordinadors portàtils per cometre algun tipus d'atac terrorista a vols comercials. Aquesta informació va ser facilitada per un país aliat dels EUA i el seu contingut és tan secret que ni tan sols altres dels seus socis han rebut aquest tipus de dades.

The New York Times va assegurar que la informació secreta que Trump va compartir amb Rússia havia estat aportada per Israel i que aquest país ja ha demanat a Washington que sigui curós amb les dades d'intel·ligència a les quals té accés el president. En els seus tuits, Trump no es va pronunciar sobre si la informació que va donar a Lavrov era secreta i tampoc la Casa Blanca va negar que fos classificada.

Un assessor defensa Trump

Mentrestant, el principal assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, el tinent general H.R. McMaster, va assegurar que ell va estar present a la reunió amb Lavrov i que Trump no va fer res «inapropiat» ni va posar en risc la «seguretat nacional». Segons McMaster, la informació que el president dels Estats Units va donar al ministre d'Exteriors de Rússia va ser «totalment apropiada» donat el context i els objectius del mandatari. No obstant això, l'assessor de seguretat nacional no va respondre a una pregunta dels periodistes sobre si la informació compartida per Trump era o no secreta.

En aquest sentit, una font oficial europea va assegurar que el seu país es planteja deixar de compartir informació amb els Estats Units si es confirma que Donald Trump comparteix detalls classificats amb diplomàtics rusos. Aquesta mateixa font va assenyalar que el que s'està fent «podria ser un risc per a les nostres fonts».

Aquest oficial europeu va parlar només amb la condició que ni el seu nom ni el seu país fossin identificats, ja que no està autoritzat a discutir aquest assumpte públicament.