El Congrés aprova el decret de liberalització de l'estiba

De la Serna demana ara "responsabilitat" als sindicats davant l'eventual convocatòria de vagues al sector

18.05.2017 | 14:26
El Congrés aprova el decret de liberalització de l'estiba

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous el reial decret llei 8/2017, que liberalitza l'activitat dels estibadors als ports espanyols. La cambra baixa ha validat la nova normativa amb els vots favorables dels grups parlamentaris del PP, C's, PNB, Fòrum Astúries i UPN i l'abstenció del PDeCAT. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha afirmat que el nou decret facilita que se signin els convenis col·lectius al sector de l'estiba, de manera que "es garanteixin l'ocupació dels treballadors i la productivitat de les empreses". En aquest sentit, ha reclamat "responsabilitat" a totes les parts implicades, davant de l'anunci de vagues per part dels sindicats d'estibadors a partir del 24 de maig si s'aprovava aquest reial decret.

El Congrés va tombar el decret del govern espanyol el darrer 16 de març. Per evitar una nova derrota i aconseguir el suport parlamentari necessari, l'executiu del PP ha introduït en el nou text el compromís de recollir en un futur decret els acords de la mediació tripartida entre els sindicats d'estibadors, la patronal i el propi govern estatal.

El ministre de Foment ha recordat que l'aprovació del reial decret dóna compliment a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de desembre de 2014, que dictaminava que la normativa espanyola contravenia la lliure concurrència en el sector de l'estiba. El govern espanyol ha estat multat amb 27.500 euros diaris des de l'aprovació de la sentència per no canviar la llei estatal de l'estiba, una penalització que ja suma 24 milions d'euros, que hauran d'assumir els contribuents. De la Serna ha recordat que aviat "podria caure" una nova sentència europea contrària al govern espanyol si no es corregeix la irregularitat inicial, que en aquest cas representaria una nova multa de més de 134.000 euros diaris.

De la Serna ha agraït "l'extraordinària feina" feta per la mediació entre la patronal i els sindicats de l'estiba i ha destacat que el nou decret llei "és el resultat d'un procés de diàleg social". Amb tot, el titular de Foment ha assenyalat que la normativa servirà perquè l'estiba passi "de ser un sector monopolista a un sector liberalitzat" i ha conclòs que "no podem ser europeus per unes coses i no per les altres, cal complir les sentències europees i demostrar que som un país seriós".

Sobre la possibilitat que els sindicats d'estibadors convoquin vagues davant de l'aprovació del decret, el ministre de Foment ha demanat "responsabilitat", perquè "el reial decret estableix les bases suficients per un acord que aporti estabilitat i que se celebrin els convencis col·lectius per mantenir l'ocupació dels treballadors i la productivitat de les empreses. És l'hora del diàleg i no de la pressió".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Siena reviu avui la seva cursa medieval

Siena reviu avui la seva cursa medieval

Més de 70.000 persones es reuneixen a la localitat toscana per veure aquest espectacle eqüestre

Corea del Nord decideix esperar «una mica més» per atacar l´illa de Guam

Corea del Nord decideix esperar «una mica més» per atacar l´illa de Guam

El líder nord-coreà insta els EUA a «desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte...

Manifestants fan caure una estàtua en honor als soldats confederats als EUA

Manifestants fan caure una estàtua en honor als soldats confederats als EUA

Un grup de manifestants va fer caure una estàtua en honor als soldats confederats a Durham...

Londres vol mantenir la unió duanera amb la UE temporalment

Londres vol mantenir la unió duanera amb la UE temporalment

El Regne Unit té la intenció d'evitar un «abisme» per a les empreses i individus britànics després...

Onze morts per la caiguda d´un arbre a l´illa de Madeira

Més de 30 persones han resultat més ferides en el transcurs d'una romeria religiosa

Enllaços recomanats: Premis cinema